Damiël Ermen (nummer 14) lay-up.
Damiël Ermen (nummer 14) lay-up. Jeroen van den Beemt

BCE'78 blijft koploper volgen

16 februari 2020 om 17:02 Rubrieken

EDE BCE'78 blijft koploper Scylla op de voet volgen. In de slotseconden werd Celeritas-Donar in Groningen met 79-81 verslagen

,,BCE'78 maakt er de laatste weken een sport van het pas in de ultieme slotfase te beslissen. Deze keer wist Tyrone Herben met nog enkele seconden te gaan een vrije bal te benutten", haalde Jeroen van den Beemt opgelucht adem.

De BCE woordvoerder weet dat zijn team met twee punten achterstand op Scylla nergens punten mag laten liggen. De stand in de landelijke tweede divisie basketbal is nu: Koploper Scylla 14-24, gevolgd door BCE'78 15-24 en Trajanum 13-20.

LASTIG Het team uit Ede reisde voor de laatste keer dit seizoen af naar het hoge noorden voor de return tegen Celeritas-Donar in Groningen. Donar gaf in de eerste wedstrijd goede tegenstand en verloor met 77-69.

Aanvoerder Tyrone Herben (18 punten) opende de wedstrijd voor BCE met een mooie lay-up. Hierna gingen beide ploegen gelijk op.

,,Wel werd snel duidelijk dat de scheidsrechters veel toelieten, waardoor spelers zichzelf moesten gaan beschermen. Dit zorgde ervoor dat de sfeer op het veld grimmiger werd."

BCE besloot meer op afstand te gaan spelen en Thijs Dueck was weer in vorm. Hij schoot in het eerste kwart twee driepunters raak. Ondanks acties van Damiël Ermen, Richard Boter en Yannick van der Zalm sloot BCE het kwart af met een achterstand: 26-20.

BCE moest aan de bak. De snelheid van het spel werd opgeschroefd en dat is waar topscorer Damiël Ermen (20 punten) goed in is.

,,Hij vloog uit de startblokken en maakte in dit kwart 16 punten vanuit driepunters en lay-up's. Donar's verdediging begon te rammelen. Dit leverde gaten op waar Yannick van der Zalm slim gebruik van maakte en ook Richard Boter meermaals doorheen sneed", had van den Beemt genoteerd.

Van der Zalm en Jordi Dueck waren ook gevaarlijk op afstand, met beiden een driepunter op hun naam. Dit kwart kwam BCE ijzersterk terug en boog de achterstand om naar een voorsprong: 40-49.

FRUSTRATIE In de tweede helft raakte BCE door het warrige fluiten van de scheidsrechters werd hier zichtbaar gefrustreerd. Donar pakte halverwege het derde kwart de voorsprong terug, waardoor het team uit Ede weer in de achtervolging moest. Met acties van Ronald Koning en Richard Boter bleef BCE in de buurt, maar moest het team uiteindelijk een achterstand van 63-60 noteren.

,,Gelukkig zegevierde het gezonde verstand. BCE sloot de gelederen", ging Van den Beemt verder.

Ivo Hageman blonk uit in de verdediging, die goed druk zette op zijn tegenstander, waardoor er meerdere steals konden worden geforceerd. Het harde werk werd beloond door spelers als Tyrone Herben, die met overtuiging de ene score na de andere maakte. Met twaalf punten was hij cruciaal in het laatste kwart.

,,Waar Herben het de verdediging in de bucket lastig maakte, deden Van der Zalm en Thijs Dueck dat op afstand. Beide waren efficiënt vanachter de driepuntslijn. Donar gaf echter niet op en behield voor lange tijd een nipte voorsprong: 61-58.

In de laatste minuut liet BCE zien waarom het in de top thuishoort en zette alles op alles om de overwinning binnen te slepen.

{SLOTFASE] Het doek voor het team uit Groningen viel uiteindelijk in de laatste twintig seconden van de wedstrijd.

,,Richard Boter mocht aantreden op de vrijeworplijn nadat hij werd afgestopt door Donar. De tussenstand was op dit moment gelijk: 79-79. Hij raakte de eerste. Dit bracht BCE op voorsprong. BCE wist vervolgens de bal te veroveren en met nog een seconde te spelen werd er een fout gemaakt op Herben. Hij bleef koelbloedig en met de laatste vrije worp werd de overwinning vastgelegd: 79-81.

,,Een weekje rust en daarna komt Flying Red op bezoek. Dat is 7 maart om 16.15 uur in de Peppel. Deze ploeg staat op de achtste plaats en werd uit ruim (65-92) bedwongen. Maar we weten allemaal dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Maar een geconcentreerd BCE moet deze klus kunnen klaren", eindigt Jeroen van den Beemt gedecideerd.