Afbeelding
Henny Jansen

Omwonenden voorkomen voortijdige kap 50 grote bomen

18 februari 2020 om 11:14 Politiek

EDE Al enige tijd is er veel boosheid en onbegrip over de kap van complete bospercelen, waarbij het veelal ontbreekt aan communicatie over de noodzaak ervan. Omwonenden van het Petebos hebben nu de voortijdige kap van 50 merendeels grote bomen weten te voorkomen. In de bosstrook tussen de Peteweg en de Barteweg ter hoogte van recreatiepark ´t Gelloo is vorige en deze maand bosonderhoud uitgevoerd. ,,De bewoners zijn niet op voorhand van de ingrepen in het bos op de hoogte gesteld. Ze hebben het ontdekt toen ze zagen dat de bomen geblest waren met rode verf", aldus raadslid Judith Klostermann (GroenLinks), die er schriftelijke vragen over heeft gesteld aan het college.

Zij vindt dat door de gang van zaken het vertrouwen in de overheid is geschaad. De omwonenden zochten contact met bosbeheer en wethouder Willemien Vreugdenhil. Die gaf aan dat tot het onderhoud van dit bosperceel elf jaar geleden al zou zijn besloten. Een medewerker van de gemeente is met omwonden ter plekke gaan kijken en dat heeft geleid tot behoud van een vijftigtal bomen die anders waren gekapt. Het zijn in veel gevallen bomen die aan de buitenrand van het perceel staan ,,en dus een positieve bijdrage leveren aan het eindbeeld."

Vervolgens is een zogeheten harvester, een grote houtverwerkingsmachine, aan de gang gegaan en daarbij is een groot deel van het bos kapot gereden om bij de te kappen bomen te komen. ,,Het kapbedrijf is tegelijk het bedrijf dat het hout in eigendom krijgt. Voor hun is efficiënt werken en waardevolle houtoogst prioriteit en niet het achterlaten van een fraai of ecologisch waardevol bos." Volgens het raadslid is het idee dat dit bos uit zichzelf moet herstellen, maar als het de bedoeling is dat er meer inheemse loofbomen terug komen zal dit niet vanzelf gaan.

Klostermann vraagt om een goed communicatieplan voor het bosonderhoud in de Edese bossen. Ook vraagt ze of er in het vervolg bij bosonderhoud kan worden gewerkt met kleiner materiaal waardoor minder schade aan bodem en ondergroei ontstaat. ,,Niet met paard en wagen, zoals weleens schamper wordt opgemerkt, maar met elektrische voertuigen van één tot anderhalve meter breed." Het verdient aanbeveling een gevarieerd loofbos terug te planten, bijvoorbeeld een mix van berken, beuken, lindes, esdoorn, lijsterbes en hazelaar. ,,Daardoor zal het bos veel eerder terugkeren naar een mooi beeld en naar een gezonde biodiversiteit."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie