Archieffoto.
Archieffoto. Jannie Levasier
Reactie column

'Bomenkap altijd met oog op kwaliteit van het bos'

19 februari 2020 om 13:28 Opinie

EDE Michael de Vries wordt in zijn natuurcolumn in Ede Stad 'droevig en boos door bomenkap', 'of vol onbegrip'. Dat hij weinig van bosbeheer begrijpt, maar er wel een column over schrijft, maakt mij op mijn beurt droevig en boos. Zijn beeld alsof onze bossen worden leeggekapt, vergelijkbaar met de terecht omstreden ontbossing in het Amazonegebied raakt kant noch wal. Goed en kundig bosbeheer wordt met deze populistische tekst op voorhand verdacht gemaakt. Een paar overwegingen.

De hoeveelheid hout in de Nederlandse bossen is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Er groeit meer bij dan er gekapt wordt. Het bos is ouder geworden, gevarieerder in samenstelling. Soms vanzelf, maar meestal door vakkundig beheer, waarbij gewenste bomen groeiruimte werd geboden door andere te kappen. Daar waar in veel andere natuurtypen, zoals heide en graslanden, ondanks goed beheer de soortenrijkdom afnam, is in het Nederlandse bos de vogelsoortenrijkdom toegenomen die bij oud en volwassen bos hoort. Zwarte specht, raven en uilen zijn weer volop te vinden met verrekijker en te noteren in het opschrijfboekje van Michael.

MILIEUBELASTENDER Het potlood en opschrijfboekje van Michael is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Als Michael om zich heen kijkt, zal hij merken dat hout is gebruikt voor de bouw van zijn huis, meubels, hij eet eraan en slaapt erop. Maar het mag blijkbaar niet uit onze Edese bossen geoogst worden, terwijl van ver geïmporteerd hout vanwege transport veel milieubelastender is.

Gemiddeld gebruikt elke Nederlander 1 kubieke meter hout per jaar. Hout is een milieuvriendelijke, hernieuwbare bouwstof en in veel gevallen een goed alternatief voor het zeer milieubelastende staal, beton en kunststof. Hout legt veel CO2 vast en bij hoogwaardige toepassing in bouw en meubels ook na kap langjarig vastgelegd.

MEER NATUUR Ons Nederlandse bos brengt ons dus meer natuur, meer beleving en geeft ons hout. De Edese bossen, de Sysselt en Planken Wambuis worden beheerd door goed opgeleide beheerders bij de gemeente Ede, Het Geldersch Landschap en Natuurmonumenten, die al deze functies knap combineren. Ik prijs mezelf gelukkig al jarenlang al wandelend en fietsend te mogen genieten van mooie bosbeelden door vakkundig beheer waar ik onder andere genoemde vogelsoorten terug heb zien komen!

En ja, er worden bomen gekapt. De bosbeheerder doet dat altijd met het oog op de kwaliteit van het bos. Bijvoorbeeld het streven naar natuurlijke soortensamenstelling, zorg voor een stabiel bos dat tegen een stormpje kan of bosverjonging voor de volgende generatie bos.

DRAAGVLAK En ja, het vrijkomende hout wordt verkocht en gebruikt, maar dat doet niets af, nee, draagt eerder bij aan de kwaliteit van ons bos. De zorg van Michael of er in de toekomst nog bos is, deel ik daarom niet. Ik heb wel zorg of we uit die bossen ook kwaliteitshout mogen oogsten als onderdeel van een klimaatneutrale economie. Daar is draagvlak voor nodig. Maar dat draagvlak kalft snel af door in te spelen op onderbuikgevoelens met halve waarheden en onjuiste informatie.

Waar Michael en ik het hopelijk wel over eens zijn, is dat we in Nederland meer bos nodig hebben. Minister Carola Schouten wil de komende jaren 37.000 hectare nieuw bos erbij. Staatsbosbeheer neemt daar al 5.000 hectare an voor haar rekening. Meer natuur, meer natuurbeleving, meer duurzaam geproduceerd hout, meer CO2 vastgelegd. Een mooi toekomstperspectief voor onze toekomstige generaties, die niet uit een boekje hoeven te lezen over bos van weleer, maar volop kunnen genieten van bos en hout waar bosbeheerders van nu in geïnvesteerd hebben met kennis, kunde en liefde!

Voordat feiten en meningen door elkaar gaan lopen, verwijs ik Michael en andere geïnteresseerden graag naar 'Twaalf Boslessen voor inzicht in bosbeheer' van Simon Klingen, gratis online beschikbaar.

Wout Neutel, Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie