,,Kranten houden me op de hoogte.''
,,Kranten houden me op de hoogte.'' Nando Eskes
Column

Bijpraten bij een bakkie pleur

20 februari 2020 om 12:18 Opinie

EDE Als een verzopen kat kwam de krantenbezorger aanlopen, het hoogje op voor onze huisdeur. Wat gaf het me een fijn gevoel hem te zien. Een leven zonder kranten is voor mij niet voorstelbaar. Sinds dat ik kan lezen, ben ik er niet meer van weg te slaan.

Nando Eskes

Kranten houden me op de hoogte. En nu, nu stokte de afgelopen dagen de aanvoer van drie kranten. Snel deed ik het jaren 30-raampje van onze erker open en sprak hem aan. ,,Wil je een bakkie pleur?", vroeg ik hem. Nu is dat niet exact mijn gewone taalgebruik, dus ik vroeg het ietsjes anders en beleefder, maar het kwam op hetzelfde neer.

OP ADEM KOMEN Juist was ik, met koffie uitgerust, klaar om aan het werk te gaan. Maar als er iemand bij je huis staat, doornat en zo te zien al lang bezig, dan maak je even tijd en ruimte.

Tot mijn verrassing nam hij de uitnodiging aan. Soppend kwam hij binnen. Duidelijk had hij zin om even op adem te komen. Om kwart over drie 's nachts opgestaan, omstreeks vier uur voor het laatst wat gedronken zat hij om half tien 's morgens bij me aan de koffietafel. Dus was hij al bijna zes uur achtereen, zonder eten en drinken, kranten aan het bezorgen.

ONDER MINIMUMLOON Omgerekend naar uren verdient hij zo'n zesenhalf euro per uur, vertelde hij. Dat klopt niet, dacht ik. Het minimumloon is nu bijna tien euro. Krantenlezers maken gebruik van een systeem van onderbetaling.

Juist een krantenbezorger is een toonbeeld van plichtsbesef en doorzettingsvermogen. In weer en wind, in nachtelijk duister, in zinderende hitte, hij doet dagelijks zijn ronde. Een juiste beloning hoort daarbij.

KOUDEGOLF Terug in de tijd, jaren 80. ,,Ben je warm aangekleed?", vroeg hij me. Het bleek de koudste dag van het jaar te zijn, afgeraden werd om naar buiten te gaan. Mijn vader zei niet zoveel als het ging om het welzijn van zijn kinderen. Des te meer viel het op. Ik ging kranten bezorgen in het buitengebied. Het KNMI raadde af naar buiten te gaan. Maar een krant moet bezorgd worden. Bijna iedereen had een krant.

BIJPRATEN Kranten geven je een breder zicht op de wereld. Ze werken met duidelijke uitgangspunten. Het inzetten van onderbetaalde bezorgers past daar niet bij. Daarmee zet de krant zelf de bijl aan de wortel van de boom.

Toch, neem een abonnement op de krant. Dan pleurt er 's morgens nog eens wat op je deurmat. Word je bijgepraat, ondertussen neem je je eigen bakkie pleur. Vanwege die krant neem ik ook al dertig jaar 'Eerlijke handel'-koffie. Heerlijk!

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie