Afbeelding
Pixabay

In Ede leven 1400 kinderen in armoede-huishoudens

20 februari 2020 om 19:00 Politiek

EDE In de gemeente Ede leven 1400 kinderen in armoede-huishoudens ofwel,in ambtelijk jargon, in huishoudens met een inkomen tot de lage- inkomensgrens. Dat is 5,5 procent van het aantal kinderen. Het zijn gegevens uit 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). PvdA- fractievoorzitter Harry van Huijstee had het college om deze gegevens gevraagd naar aanleiding van een artikel december vorig jaar in EdeStad over armoede. ,,De PvdA in Ede vindt dat kinderen moeten kunnen leven in een veilige en zorgzame samenleving."

Gerard van Wijk

Landelijk leeft 8,1 procent van de kinderen in een huishoudens met een inkomen tot de lage-inkomensgrens. Dat zijn 263.500 kinderen. Het CBS kijkt ook naar kinderen in een huishouden dat ten minste vier jaar achtereen een laag inkomen heeft. Dat percentage ligt landelijk op 3,3. In Ede gaat het om 500 kinderen. Het college tekent erbij aan dat bezien over een langere periode in Ede het percentage kinderen in huishoudens met een laag inkomen daalt.

De regelingen die in Ede open staan voor inkomens tot 130 procent van het sociaal minimum bereiken volgens het college veel kinderen. ,,Het college blijft voortdurend kijken naar de mogelijkheden hoe de gemeente Ede het bereik van de doelgroep kan optimaliseren." Er is volgens het college geen aanleiding om in de aanpak van schulden voor generieke kwijtschelding te gaan. Het beleid is er op gericht om inwoners in staat te stellen aan hun verplichtingen te voldoen ,,zodanig dat deze geen barrière hoeven te vormen voor het bereiken van meer zelfstandigheid en financiële zelfredzaamheid." Ede vraagt bijvoorbeeld geen rente over leningen bijzondere bijstand en er zijn regelingen om te voorkomen dat mensen (nog) meer in de problemen raken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie