Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Woonlasten in gemeente Ede stijgen nauwelijks

21 februari 2020 om 09:00 Wonen

EDE In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de tarieven voor meerpersoonshuishoudens met gemiddeld 5,2 procent ten opzichte van 2019. Dat is flink meer dan vorig jaar, en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent. In de gemeente Ede stijgen de woonlasten ook, maar slechts met 1 procent. Dat betekent dat inwoners ongeveer zeven euro meer gaan betalen aan woonlasten.

De totale woonlasten stegen van 688,44 euro in 2019 naar 695,61 euro dit jaar. De onroerendezaakbelasting (obz) steeg met 2,5 procent, van 289,56 euro in 2019 naar 296,73 euro in 2020. Anders dan in veel andere gemeenten, bleven in de gemeente Ede de rioolheffing en afvalstoffenheffing gelijk. Inwoners betalen dit jaar, net als vorig jaar, 244,20 euro aan afvalstoffenheffing en 154,68 euro aan rioolheffing.

AFVAL Landelijk gezien is vooral de afvalstoffenheffing 'schuldig' aan de stijging van de woonlasten. Gemeenten betalen sinds vorig jaar ruim twee keer zoveel voor het storten en verbranden van een ton restafval. De Rijksoverheid hoopt dat hogere kosten ervoor zorgen dat er minder afval verbrand wordt, en meer aan recycling wordt gedaan. Vooralsnog berekenen veel gemeenten de hogere kosten die ze maken volgens VEH door in de afvalstoffenheffing. Niet eerder stegen de kosten die huishoudens betalen voor het ophalen van het huisvuil dan ook zo hard als nu: gemiddeld 9,5 procent. 

VEH heeft de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens. 

Bekijk in de interactieve kaart hieronder hoeveel de woonlasten stegen in omliggende gemeenten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie