Afbeelding
Mcklin Fotografie

Ziekenhuizen buigen zich in Ede over gezonde voeding

21 februari 2020 om 11:52 Zorg

EDE Zorginstellingen hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om gezondheid en leefstijl. Daarom wordt er hard gewerkt om het voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers gezonder te maken. Deze verandering vraagt om een samenwerking tussen zorginstellingen, voor het delen van kennis en inspirerende voorbeelden. Na twee seminars organiseerden de Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen afgelopen donderdag het derde seminar 'Goede voeding in de zorg'.

Vanuit het hele land kwamen medisch specialisten, managers facilitaire diensten, diëtisten en beleidsmakers van zorginstellingen samen. Om van elkaar te leren, ervaringen te delen en om samenwerkingen aan te gaan. Inspirerende voorbeelden van succesvolle voedingsconcepten stimuleerden om tot concrete nieuwe ideeën te komen.

PROEFTUIN Het seminar is onderdeel van het project 'Goede zorg proef je' van de Alliantie Voeding in de Zorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij dit project wordt gewerkt aan het verbeteren van het voedingsaanbod in de zorg. Het project zet zich in om de doelstelling uit het Nationaal Preventie Akkoord te realiseren. Het is de bedoeling dat in 2025 het voedingsaanbod in 50 procent van de ziekenhuizen gezond is en per 2030 in alle ziekenhuizen. De komende jaren is het personeelsrestaurant van Ziekenhuis Gelderse Vallei een proeftuin voor dit project. De focus ligt daarbij op het creëren van een (nog) gezonder voedingsaanbod voor de medewerkers.

MENUKAART Voor het derde jaar op rij werd het seminar gehouden in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voorzitter Raad van Bestuur Mirjam van 't Veld: ,,Als ziekenhuis hebben we al ruim 12,5 jaar de focus op preventie door middel van gezonde voeding, bewegen en slaap. We blijven ons voedingsaanbod voor patiënten continu verbeteren. Door het eten van bij voorkeur eiwitrijke voeding, herstellen patiënten sneller en voelen ze zich beter. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we hier in het ziekenhuis al aandacht voor hebben. Daarom ontwikkelden we ook een maaltijdservicesysteem waarbij patiënten à la carte eten bestellen van een uitgebreide menukaart. Ze kunnen bestellen wat ze willen, hoeveel ze willen en wanneer ze willen. Bovendien kan bezoek tegen een kleine vergoeding mee eten. Dat alles stimuleert de patiënt om goed te eten."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie