Celliste Anastasia Kobekina en pianiste Paloma Kouider spelen op zaterdag 7 maart meesterwerken van Bach, Beethoven en Chopin.
Celliste Anastasia Kobekina en pianiste Paloma Kouider spelen op zaterdag 7 maart meesterwerken van Bach, Beethoven en Chopin. Evgeny Evtyukhov

'Alsof Chopin zijn hart bij je uitstort'

28 februari 2020 om 06:09 Muziek

EDE Celliste Anastasia Kobekina laat zaterdag 7 maart meesterwerken van Bach, Beethoven en Chopin horen tijdens een concert in de Edesche Concertzaal. ,,Weinig cellisten hebben op het podium zoveel schwung en charisma als Anastasia Kobekina. Maar nog belangrijker is haar intense spel en ongekende perfectie. Deze kwaliteiten laat Anastasia tijdens het concert op zaterdag 7 maart."

In juni 2019 behaalde ze de Derde Prijs tijdens het prestigieuze Tsjaikovski Concours in Moskou.Daarnaast riep de BBC haar uit tot New Generation Artist. In de Edesche Concertzaal is Kobekina voor een van de eerste keren in Nederland te beluisteren.

In 2016 won ze de tweede prijs tijdens de George Enescu-wedstrijd in Boekarest en deelde ze het concertpodium met grootheden als Valeri Gergiev, Gidon Kremer en sir András Schiff. ,,Natuurlijk kijk ik tegen hen op, maar het biedt ook een unieke kans om dingen te leren die je tijdens je studie of concoursen nauwelijks meekrijgt", aldus Kobekina. ,,Van András Schiff leerde ik hoe je in de flow van een muziekstuk kunt komen; het juiste tempo vinden en dan door de verdeling van de maten de hartslag van het stuk voelen. En natuurlijk leerde ik ook van hun alledaagse podiumervaringen. Dat ook zij nerveus kunnen zijn voor een concert en hoe ze daarmee omgaan."

Kobekina met volle teugen van haar leven met de cello. Juist de breedte van haar repertoire houdt haar fris. Ze schittert in soloconcerten, ze houdt van kamermuziek en schakelt even makkelijk tussen de moderne cello en de barokcello. ,,In oude muziek speel ik weer een andere rol dan in kamermuziek of als solist bij een orkest. Als continuo-speler heb je een dienende functie en moet je vooral harmonisch denken. Tegelijk ben je verantwoordelijk voor de flow in de muziek." Uitgeleerd is Kobekina ook nog lang niet. ,,De komende tijd ga ik weer concoursen spelen. Je moet jezelf steeds proberen te verbeteren."

MEESTERWERKEN In de Edesche Concertzaal brengt Anastasia Kobekina samen met pianiste Paloma Kouider drie meesterwerken uit de klassieke muziek. Bach en Beethoven waren pioniers als het om de cello ging. Bach zette als een van de eerste componisten de cello in het zonnetje met zes suites voor cello solo. Vooral de monumentale 'Eerste Cellosuite' werd wereldberoemd. Beethoven verhief de cello tot volwaardig kamermuziekinstrument. Dat hoor je gelijk in zijn 'Eerste Cellosonate', waarin cello en piano gelijk optrekken. Met Chopins 'Cellosonate' raakt Anastasia het hart van de romantiek. Met dit stuk componeerde Chopin een van de meest geliefde cellosonates van de negentiende eeuw. ,,Door de meeslepende melodieën klinkt de muziek alsof Chopin persoonlijk zijn hart bij je uitstort."

CONCERTTIP Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen' is een van de bekendste stukken ooit gecomponeerd. Wat maakt de muziek zo bijzonder? En waarom willen luisteraars het steeds weer horen? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. Beleef dit meesterwerk op vrijdag 20 maart in de Edesche Concertzaal door het befaamde Signum Quartett. Dit Duitse topensemble is specialist als het om Schubert gaat. ,,Het kwartet speelt transparant en bezield", vindt Gramophone. ,,Een topensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt", schrijft OpusKlassiek.

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie