Afbeelding
Y. Das

Ontsluiting Bellestein wordt nader bekeken

22 februari 2020 om 15:51 Verkeer en vervoer

EDE Wethouder Peter de Pater gaat op korte termijn aan de slag met de voorkeursvariant die de werkgroep Bellestein en nu ook de gemeenteraad heeft voor ontsluiting van het winkelcentrum en gezondheidscentrum. ,,We
zijn geen koekenbakkers", sprak de wethouder bij een gloedvolle verdediging van de door de gemeente gemaakte keuze: een keerlus voor het verkeer in het centrum. Maar dat ziet de raad in overeenstemming met de werkgroep
(ondernemers en bewoners) vrijwel unaniem niet zitten.

Gerard van Wijk

Er wordt gekozen voor een variant waarbij er geen verkeer dwars door Bellestein nodig is, maar voor de inrichting van een voetgangersgebied tussen het gezondheids- en het winkelcentrum, met een ontsluiting aan de westzijde ,,door middel van een veilige in- en uitrit aan de Kastelenlaan." De doorsnijding van het fietspad is een heikel punt, maar dat moet en kan volgens de werkgroep op een veilige manier.

HOOG NODIG Het kwam aan de orde bij een levendige discussie in de raad over het bestemmingsplan gezondheidscentrum Bellestein. Alle betrokkenen zijn het erover eens dat een nieuw gezondheidscentrum hoog nodig is. Daar hoeft verder niet over te worden gepraat. Het wordt door CDA, PvdA en VVD wel jammer gevonden dat niet tegelijk met het centrum hoogbouw is gepland. Er is immers een tekort aan nieuwbouwwoningen.

VEILIGE BELLESTEIN De werkgroep heeft Aveco de Bondt ingenieursbedrijf laten uitzoeken hoe tot een veilige Bellestein te komen, voor alle bezoekers. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de door de gemeente voorgestelde keerlus weinig problemen oplost. Het verkeer zou een scherpe bocht moeten maken, vrachtwagens hebben door deze bocht de gehele wegbreedte nodig om de draai te kunnen maken en tegenliggers moeten achteruit rijden om ruimte te maken. In de voorgestelde oplossing is er geen gemotoriseerd verkeer door het voetgangersgebied en behoort de complexe verkeerssituatie in de noord- westhoek tot het verleden.

Al snel wordt duidelijk dat de raad de door de gemeente voorgestelde variant niet acceptabel vindt en die van de werkgroep wel. Daan Westrate (ChristenUnie) bijt het spits af en in zijn spoor volgen Rina Moorman (Ede Nu), Stephan Neijenhuis (D66), Mark Obbink (CDA), Judith Klostermann (GroenLinks), Rasit Görgülü) en andere woordvoerders. Thimo Harmsen (VVD) vraagt zich af of het echt veiliger gaat worden voor fietsers.

FRUSTREREND De wethouder heeft zijn knopen dan al geteld. ,,Het was een grondig en eerlijk proces, we waren dicht bij een overeenkomst maar we zijn er niet uitgekomen, dat is frustrerend. We hebben als college een keuze gemaakt, die niet de keuze van de raad is." Binnen twee weken komt de wethouder met een (nieuw) voorstel, met een voor fietsers veilige doorsnijding van het fietspad op de Kastelenlaan. Daar zou dan bij de besluitvormende vergadering van de raad op donderdag 12 maart een besluit over genomen kunnen worden. Als het niet voor die tijd lukt wordt de besluitvorming uitgesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie