Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Nieuwe snelle manier van melden van de eikenprocessierups

25 februari 2020 om 16:24 Natuur en milieu

EDE Het is de kroniek van een aangekondigd onheil: de eikenprocessierups. Vorig jaar gaf de gemeente Ede vier ton uit aan de bestrijding en voor komend jaar is de raming 540.000 euro. Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld, met veel aandacht voor communicatie en preventie. ,,Het wordt weer een groot ding in Ede, dat is de voorspelling", zegt wethouder Lex Hoefsloot.

Gerard van Wijk

Zesduizend eikenbomen waren vorig jaar in de gemeente Ede besmet. Het melden van de rups wordt anders georganiseerd. ,,Daar hebben we veel vragen over gekregen. De manier van melden hebben we vernieuwd. Inwoners die willen melden dat ze de eikenprocessierups hebben waargenomen kunnen dat direct doen, door in te klikken op een kaart: www.ede.nl/rups. Dan wordt het dus voor ons ook snel zichtbaar en kan er worden ingegrepen wanneer wordt geconstateerd dat het echt om de eikenprocessierups gaat."

BESTRIJDING Niet in alle bomen kan de rups worden bestreden, prioriteit hebben nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen. Wat de bestrijding betreft wordt dat deels gedaan door de rupsen uit de bomen te zuigen. Verder wordt er met twee bestrijdingsmiddelen gewerkt, Xentari, op plekken waar veel overlast is, en Nematoden, ook bekend als aaltjes, een parasiet dat de rupsenlarven van binnenuit opeet.

,,Xentari doodt alle rupsen op een boom, niet alleen de eikenprocessierups, en daarom gaan we dat matig inzetten, op specifieke plekken", aldus de wethouder. Hoefsloot kan geen garantie geven dat de gemeente alle rupsen kan bestrijden ,,maar 95 procent kunnen we in een vroeg stadium aanpakken."

VEEL OVERLAST De overblijvende vijf procent kan volgens de wethouder nog steeds veel overlast veroorzaken. Maatregelen op korte termijn zijn nodig, maar het gaat ook om de langere termijn. Daarom worden bij basisscholen bloemzadenpakketten uitgedeeld. Ook is er woensdag 11 maart van 13.30 tot 15.30 uur in het gemeentehuis een informatiemarkt over de processierups, waar inwoners een gratis nestkast voor kool- en pimpelmezen kunnen krijgen en tips wat ze zelf kunnen doen aan bestrijding.

MEER INSECTEN ,,De ondergroei onder eiken is de kritieke factor", weet de wethouder. ,,Er moeten meer insecten onder de bomen komen zodat er een betere natuurlijke biodiversiteit ontstaat." Daarvoor is bijvoorbeeld een bloemenmengsel een adequaat middel. Daarmee worden gaasvliegen en sluipwespen gelokt die de rupsenlarven opeten.

PROVINCIE Eén van de plekken die de gemeente zorgen baart zijn de bomen langs de N224. Dat is een provinciale weg en daarom is de provincie aan zet als het gaat om bestrijding van de eikenprocessierups. Vorig jaar heeft de gemeente al de nodige gesprekken hierover met de provincie gevoerd, maar dat heeft weinig opgeleverd. ,,Wij gaan opnieuw met de provincie in gesprek. Zij hebben veel van dit soort wegen waar de rupsen overlast geven, maar voor ons is dit echt een weg waar prioriteit aan moet worden gegeven. De provincie is net als wij overvallen door het probleem."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie