Afbeelding
Ben Verduyn

Alfred Gaasbeek vijfde plaats bij schaakvereniging De Cirkel

27 februari 2020 om 11:29 Overig

EDE Schitterende partijen met veel strijd. Dat was het decor van de drie en twintigste ronde interne competitie schaakvereniging De Cirkel.

Wat te denken van de knappe overwinningen van Jim Pronk en Frank van Wijngaarden op Harold Boom en Jan Willem Kinkel. De jonge schaker zetten daarmee de titelaspiraties kracht bij.

De verrassing in de top tien is de ontketende Alfred Gaasbeek die oprukt naar de vijfde plaats. Ook is na lange tijd terug in de top tien Anne Postma.

De jongelingen bij De Cirkel doen ook van zich spreken in de rating-cup en runner-up trofee. Bij de maandagmiddaggroep van de 50 plussers was het deze week remise troef, alle spelers in de top tien moesten genoegen nemen met een puntendeling. De jeugd van De Cirkel domineerden afgelopen zaterdag (22/2) op het jeugdschaaktoernooi van Veenendaal.

INTERNE COMPETITIE De altijd goedlachse Alfred Gaasbeek is bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij steeg bij De Cirkel na een knappe overwinning op Ruben de Vries naar de vijfde plaats. De met zwart spelende Gaasbeek maakte het De Vries in een boeiende partij erg moeilijk. De winst was uiteindelijk verdiend.

Koploper Jim Pronk won in het middenspel een pionnetje van Harold Boom. Ondanks fel verweer van Boom wist Pronk de vrijpion in het eindspel te verzilveren. Jim Pronk is in de vorm van zijn leven. De grote vraag is nu wie hem nog van de titel gaat afhouden?

Na een Siciliaanse opening kreeg de met wit spelende Jan Willem Kinkel een sterk centrum. Frank van Wijngaarden probeerde op de flank wat terug te doen. Wel werd zijn stelling passief. Jan Willem Kinkel zette iets te overhaast de koningsaanval in, waardoor Van Wijngaarden met een mooi trucje terugkwam in de wedstrijd. Hij wist de eerste pion te veroveren. Na afruil van de zware stukken werd door Frank van Wijngaarden een tweede pion gewonnen, waarna Jan Willem Kinkel besloot dat opgeven geen kwaad kon.

In een Scandinavische opening, die gelijk opging dacht Henry van den Brink een pion te kunnen snoepen van Albert Bootsman. De laatste had echter een mooie tussenzetje, die door Van den Brink over het hoofd was gezien. Het gevolg verlies van een loper. In het eindspel wist Bootsman niet het goede plan te bedenken tegen de vrijpionnen van zijn tegenstander. Bootsman koos voor eeuwig schaak. De opgeluchte Henry van den Brink was duidelijk in zijn commentaar. ,,Ik stond straal verloren en dan een half punt mee naar huis nemen is niet verkeerd."

In een gesloten Siciliaans speelde Anton Spronk vanaf de opening heel snel. Zijn tegenstander Anne Postma ging mee in dat tempo. In het middenspel deed Spronk een venijnige aanval op de koningsstelling van Postma. Anton Spronk had zelfs winstmogelijkheid door een torenoffer.

Maar toen gebeurde er iets waarmee Spronk geen rekening had gehouden. De slagwisseling werd door hem in de verkeerde volgorde ingezet waarna de winst voor Anne Postma een feit was. De laatste keerde met het zweet op het voorhoofd maar met een geluksgevoel huiswaarts.

De opening verliep in de partij tussen Tim Evendijk en de met zwart spelende Peter van de Wijngaart heel rustig. In het middenspel kreeg zwart het initiatief en won een pion. Evendijk won kort daarna een pion terug waarna Peter van de Wijngaart remise aanbood. Tim Evendijk sloeg dat af. Hij zag dat Van der Wijngaarts toren in de penning kwam te staan. Evendijk liet de winst niet glippen en klom naar de elfde plaats. De winst voor Tim Evendijk was en hij steeg naar de elfde plaats.

Dat Ben Zee en Johan de Lange aan elkaar gewaagde spelers zijn bewees hun partij. Na zo'n drie uur spelen was er nog geen stuk geslagen. ,,Zouden ze vergeten zijn dat dit bij het schaakspel is toegestaan", was de vraag bij de omstanders. Uiteindelijk werd met beider instemming een puntendeling overeengekomen.

Jasper de Rijk en Jelle Bottema speelden een boeiende partij. In het middenspel opende De Rijk met aanval door het centrum. Hij kwam met een pion en dame de stelling van Bottema binnen. Winst leek voor Jasper de Rijk een kwestie van tijd. De Veenendaler Bottema dacht daar echter anders over. Met kunst en vliegwerk wist hij zich uit de omklemming te spelen en daarna zelfs nog de volle buit binnen te halen.

Penka Shirokova mocht et een overwinning huiswaarts keren. Na een leuke partij wist zij tegenstander Frans Elbertsen met lege handen achter te laten.

Femke van Kampen en Robert Degenhart gingen beide voor de volle winst. Na een lange en mooie partij zat er voor beide niet meer in dan een puntendeling. 

OVERIGE UITSLAGEN: Tom Pronk - Marnix Lukasse 1-0, Eip Janssen – Floris Ros 1-0, Ben Verduyn – Sebo Nienhuis 0-1, Dick Wenning – Hans van de Weteringh 1-0, Kees van der Dussen – Louis van der Vos 1-0, Pim Eimers – Gijsbert Nagel 1-0 en Thijs Postma – Frans van der Veer 0-1.

In remise eindigden: Egbert Aalbers – Hans de Groot, Fedde Kingma – Jan Hartsuiker en Stijn Kappert – Tom Smit. 

TOP TIEN:

1. Jim Pronk 1074,00

2. Frank van Wijngaarden 1043,50

3. Henry van den Brink 978,50

4. Harold Boom 949,00

5. Alfred Gaasbeek 900,33

6. Dominic van Dijk 886,50

7. Albert Bootsman 865,00

8. Jan Willem Kinkel 862,50

9. Tom Pronk 857,33

10. Anne Postma 805,33

RATING CUP/RUNNER-UP TROFEE In de strijd on de Rating-cup gaat Jim Pronk soeverein aan de leiding met 148 punten winst in vergelijking met afgelopen seizoen. Gevolgd door Stijn Kappert met 104 punten winst.

Ook in de strijd om de runner-up trofee heeft Jim Pronk de leiding met 24 plaatsen winst ten opzichte van afgelopen seizoen. Gevolgd door Stijn Kappert met 20 plaatsen en Dick Wenning met 18 plaatsen winst.

DAGSCHAAK  Op maandagmiddag 24 februari werd er door de maandagmiddag groep de zevende ronde gespeeld.

Door de vele puntendelingen in de top tien veranderden er nagenoeg niet.

UITSLAGEN:  Kees van Heerikhuize - Remy Mouthaan 1-0, Klaas van der Wal - Hans Pasveer 0-1, Fons de Kort – Fred Post 0-1, Els Creutzberg – Alex de Roovere 0-1 en Arno Braam – Hans Meijer 1-0.

In remise eindigden: Kees van de Voort – Peter Jonker, Ben Verduyn – Tom Smit, Jelle Bottema – Kees van der Dussen en Louis van der Vos – Herman van Scherrenburg.

TOP VIJF:

1. Tom Smit 144,83

2. Louis van der Vos 144,50

3. Ben Verduyn 122,00

4. Herman van Scherrenburg 112,00

5. Eip Janssen 111,17

JEUGD De jeugd van De Cirkel heeft zaterdag 22 februari gedomineerd op het achtste Martien Rood jeugdschaaktoernooi in Veenendaal.

In groep A was De Cirkel met drie spelers vertegenwoordigd. Koen van Wijngaarden wist beslag te leggen op de eerste plaats, Nestor Shirokov werd tweede en Alexander Ivanov vierde.

Jonathan Karels legde in groep B met een score van 4 uit 5 beslag op een mooie tweede prijs.

In groep C eindigden drie spelers van De Cirkel met 4 uit 7 op een gedeelde derde plaats, Na berekening van weerstandspunten en onderling resultaat, werd Eelco Drijfhout derde, Bram Feenstra vierde en Yarik Shirokov vijfde. Een fantastisch resultaat voor onze Cirkelaars en natuurlijk in het bijzonder voor winnaar Koen van Wijngaarden.

CONTACTDe Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie