Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Gemeente start selectieprocedure rondom grote zonnevelden

27 februari 2020 om 14:36 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede stapt over op het gebruik van duurzame energie. Deze overstap moet de komende jaren zijn beslag krijgen, zo meldt de gemeente in een persbericht. ,,Meestal gaat het om wind en zonenergie, maar gemeente Ede wil ook andere duurzame energiebronnen kunnen inzetten. Denk aan aardwarmte, waterstof en groen gas", valt er te lezen. De gemeente doet daar onderzoek naar, zodat kan blijken wat de beste opties zijn. Voor wat betreft zonne-energie zet de gemeente Ede nu een selectieprocedure voor het ontwikkelen van grote zonnevelden in gang.

Inwoners van Ede plaatsen de afgelopen jaren volgens de gemeente al veel zonnepanelen op daken. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: ,,Dat is goed nieuws, en ik ben blij dat mensen dit in grote getale doen, maar er is meer nodig. Om het doel te halen moeten we dus ook grotere zonnevelden realiseren, dus nog meer kunnen opwekken.  Dit vraagt om een zorgvuldig proces omdat er rekening moet worden gehouden met andere zaken, zoals landbouw en natuur. Ook is het versterken van de biodiversiteit, het behoud van de cultuurhistorie en de  inpassing in het landschap belangrijk. De gemeente komt daarom met een procedure om de initiatieven voor deze grotere zonnevelden te selecteren. Alleen de beste mogen ontwikkeld worden. "

De selectie houdt in dat initiatiefnemers tot 1 mei 2020 een plan kunnen indienen. Deze plannen worden vervolgens getoetst aan de criteria uit de 'Wind- en zonnewijzer'. De plannen met de hoogste score krijgen de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken. In totaal is 32 hectare te vergeven. Na bekendmaking krijgen de geselecteerde initiatieven maximaal 8 maanden de tijd om het plan verder uit te werken tot een definitief ontwerp en een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie