De auto van Willem Modder uit Ede wordt meegenomen richting garage, nadat de katalysator is gestolen.
De auto van Willem Modder uit Ede wordt meegenomen richting garage, nadat de katalysator is gestolen. eigen foto

Katalysator uit auto gestolen: 'Er lagen twee bouten op de parkeerplaats'

28 februari 2020 om 15:48 Overig

EDE Dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag de katalysator uit de Toyota Prius van Edenaar Willem Modder gestolen. ,,Toen we 's ochtends wegreden maakte de auto een donderend lawaai. Op mijn parkeerplaats lagen twee bouten."

Barry Wensink

Modder parkeerde zijn twaalf jaar oude bolide woensdagmiddag op de parkeerplaats en de volgende ochtend wilde hij weer wegrijden. ,,Ik heb maar een paar meter gereden, want toen ik dat lawaai hoorde heb ik de auto direct aan de overkant van de weg gezet. Als je één bout ziet liggen, kun je nog denken dat deze is losgeraakt. Bij twee bouten geloof ik daar niet in."

GARAGE Willem Modder is direct naar garage Van Gent gegaan om te vragen wat er aan de hand zou kunnen zijn. ,,Ik kreeg meteen de melding dat het om diefstal van de katalysator ging." Jan Ditewig, chef werkplaats, geeft desgevraagd tekst en uitleg. ,,Sinds het afgelopen najaar hebben we een stuk of vier van dit soort meldingen ontvangen. De tweedehands katalysatoren gaan naar het buitenland, komen daar in het grijze circuit terecht en leveren geld op."

Dat laatste zegt de politie ook. ,,De katalysator van een auto is geld waard vanwege de metalen die erin zitten, zoals platina en palladium. De auto wordt op een krik gezet en met een hydraulische schaar wordt de katalysator los geknipt.'

En verder: ,,Vaak is de Toyota Prius een gewild doelwit. Voorheen was de autoradio populair onder de dieven, maar die is inmiddels geïntegreerd in de auto. In vergelijking daarmee is de katalysator nog relatief 'gemakkelijk' te stelen." Willem Modder heeft zich laten vertellen dat ze tweedehands vijftig tot honderd euro per stuk op kunnen leveren.

VERZEKERING Het is voor de gedupeerde afwachten wat zijn verzekering gaat zeggen. ,,Ik zit nog op een reactie te wachten. Hopelijk is het nog mogelijk om de auto te repareren, want ik maak me daar best zorgen over." Hierover zeggen ze bij Van Gent: ,,De auto wordt in zo'n geval niet total loss verklaard. Mocht een nieuwe katalysator erg duur zijn ten opzichte van de waarde van de auto, kan wellicht gekozen worden voor een tweedehands exemplaar."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie