Sterpianiste Anna Vinnitskaya speelt Chopins meeslepende 'Tweede Pianosonate' met de wereldberoemd 'Treurmars'.
Sterpianiste Anna Vinnitskaya speelt Chopins meeslepende 'Tweede Pianosonate' met de wereldberoemd 'Treurmars'. Jacqueline Imminkhuizen

Anna Vinnitskaya speelt treurmars Chopin

6 maart 2020 om 06:18 Muziek

EDE 'Technische perfectie en zangerige melodieën'; het zijn zomaar een paar woorden uit de internationale pers die het wondermooie spel van Anna Vinnitskaya omschrijven. Deze meesterlijke pianiste is maar zelden solistisch in Nederland te horen, maar wel op vrijdag 13 maart in de Edesche Concertzaal.

Indruk maakt Vinnitskaya met de verhalende 'Ballades' van Brahms en de sfeervolle 'Arabeske' van Schumann. Chopins 'Tweede Pianosonate', met de wereldberoemde 'Treurmars', herken je vanaf de eerste noot. Het zijn allemaal stukken die wel gemaakt lijken te zijn voor de Bösendorfer Imperial. Anna Vinnitskaya kijkt er naar uit: ,,De bassen op deze vleugel zijn zo diep!”

Wat er zo bijzonder is aan het spel van Vinnitskaya? ,,Je kunt niet om haar pure schoonheid en klankrijkdom heen", schrijft BBC Music Magazine. Maar ze heeft ook een andere kant. ,,Vinnitskaya is een echte leeuwin aan het klavier en verslindt de moeilijkste pagina's muziek met onvermurwbare kracht", vindt de Washington Post. Belangstellenden kunnen dit nu zelf ervaren in de romantische stukken die Anna Vinnitskaya aan de Bösendorfer Imperial speelt.

TREURMARS Iedereen herkent Chopins beroemde treurmars. In films klinkt de muziek vaak als er iemand doodgaat, maar eigenlijk heeft het stuk weinig met de dood te maken. Chopin schreef zijn treurmars in de tijd dat zijn relatie met kunstenares Maria Wodzinski stukliep. Over de muziek was Chopin uiteindelijk zo tevreden dat hij er een hele sonate omheen componeerde. Dat werd zijn 'Tweede Pianosonate', op. 35.

BALLADES VAN BRAHMS Net zo verhalend als Chopins 'Tweede Pianosonate' klinken de vier 'Ballades' van Johannes Brahms. Brahms schreef ze naar het voorbeeld van Chopins twaalf jaar eerder geschreven vier 'Ballades', maar gaf er wel een heel eigen draai aan. Alleen al de kale samenklanken van de 'Eerste Ballade' brengen je direct in de sfeer van de Schotse moordballade 'Edward', waarop Brahms zijn muziek baseerde. Naast Chopin en Brahms speelt Vinnitskaya twee zelden gehoorde pianostukken van Robert Schumann: 'Arabesk'e en 'Novelette nr. 8'.

SCHUMANN Anna Vinnitskaya is weg van Schumanns pianomuziek en speelt het graag tijdens haar recitals. ,,Als ik zijn muziek zou moeten karakteriseren, dan zou ik haar ongeremd willen noemen", vertelt de pianiste. ,,Schumann gaat tot het uiterste. Het is alsof er niets tussen zijn expressie en de partituur zit. Schumann lijkt een spontaan componist. Zo hij was, zo heeft hij geschreven."

TIP Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das Mädchen' is een van de bekendste stukken ooit gecomponeerd. Wat maakt de muziek zo bijzonder? En waarom willen luisteraars het steeds weer horen? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. Beleef dit meesterwerk op vrijdag 20 maart in de Edesche Concertzaal door het befaamde Signum Quartett. Dit Duitse ensemble van wereldklasse is specialist als het om Schubert gaat. "Een topensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt", schrijft OpusKlassiek.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie