Afbeelding
Ted Walker

Ingezonden brief: Brandweer Ede

4 maart 2020 om 08:11 Overig

EDE Het besluit om vanaf 1 januari 2021 in Ede-centrum 24-uursdiensten te gaan draaien en per dezelfde datum de post Stadspoort op te heffen, roept ook bij mij de nodige vragen op.

Zo vraag ik me af sinds wanneer brandweerlieden naast hun werk overdag niet meer eenmaal per 3 weken buiten kantooruren dienst mogen doen. Waarschijnlijk nog maar net, want anders had men vast niet een extra stalling aan de post Ede Stadspoort gebouwd in 2019. Om de nieuwe auto, welke met name uitrukt bij reanimaties te kunnen stallen. Jammer van al dat geld! En geldt het verbod alleen voor de beroeps of ook voor de vrijwilligers? Want die werken toch ook allemaal naast hun brandweertaak?

Meerdere korpsen in de regio zoals bijvoorbeeld Barneveld, Renkum en Wageningen werken naast vrijwilligers ook met een aantal beroeps. Gaan die ook 24 uursdiensten draaien? Want ik neem aan dat voor hen dezelfde regels gelden als voor Ede-centrum. Zij doen ook buiten kantooruren dienst.

Zoals bekend is het steeds moeilijker om mensen te bewegen brandweervrijwilliger te worden. Geen wonder want het kost veel (vrije) tijd en jarenlange studie, terwijl je het voor het geld niet hoeft te doen. Alleen al daarom moeten we alles uit de kast halen om te voorkomen, dat volledig opgeleide, ervaren én gemotiveerde vrijwilligers worden afgedankt.

Tenslotte maak ik me ook zorgen om de enorme kosten, gemoeid met de invoering van 24 uursdiensten. Heeft de Edese gemeenteraad al 'groen licht' gegeven voor deze miljoenenoperatie? Volgens een recente uitspraak van het Europese gerechtshof moeten vrijwilligers dezelfde rechtspositie en dus ook hetzelfde salaris ontvangen als hun beroepscollega's. In ons land is een commissie van wijze mannen bezig om een U-bochtconstructie te bedenken om onder deze verplichting uit te komen. Betekent waarschijnlijk alleen maar uitstel van executie, tenzij ook hier wordt gekozen voor een Nexit. Dat betekent dat de loonkosten van de vrijwilligers de komende jaren een extra miljoeneninvestering zullen vergen. Het laat zich raden wie dit allemaal gaat betalen……

Jan Hille Ris Lambers, oud-lid vrijwillige brandweer, Bennekom

Lees ook: Toekomstplannen zorgen voor onrust bij brandweer Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie