Snelle zege Leo Lukasse (linjks) tegen Kees van der Dussen.
Snelle zege Leo Lukasse (linjks) tegen Kees van der Dussen. Ben Verduyn

Koplopers slaan toe bij schaakvereniging De Cirkel

4 maart 2020 om 11:58 Overig

EDE Mooie partijen met soms heel verrassende uitslagen, dat was het decor van de vier en twintigste ronde interne competitie bij De Cirkel.

De koplopers Jim Pronk en Frank van Wijngaarden maakten geen fout en wonnen hun partij. Van de overige top tien spelers wist alleen Tom Pronk de volle buit te pakken. Maar beslist is er in de top tien nog niets.

Bij de maandagmiddaggroep van de 50-plussers was de winnende Louis van der Vos spekkoper. De directe concurrenten gingen hard onderuit waardoor Van der Vos opnieuw koploper is. De achterstand van zijn concurrenten is overigens gering. Ook bij de overdagschakers is de strijd nog lang niet beslist.

GROOTSE VORM Jim Pronk is in bloedvorm. Ditmaal bond hij na een subliem gespeelde partij, Dominic van Dijk aan zijn zegekar.

Ook de nummer twee Frank van de Wijngaarden bleef niet achter. In een Franse opening zette de met wit spelende Van Wijngaarden tegen Harold Boom een koningsaanval in. Boom pareerde de aanval en won zelfs een stuk, een kleine onnauwkeurigheid van Harold Boom bracht Frank van Wijngaarden terug in de partij. Er ontstond een lastig eindspel, waarin mede door de tijdnood van Boom, frank van Wijngaarden met het nodige geluk de volle buit mee naar huis kon nemen.

Tom Pronk wist de altijd goed gehumeurde Tim Evendijk te verslaan. Na een mooie en spannende partij was Pronk, in ieder geval deze keer, de sterkste. Door deze winst stijgt Tom Pronk van de negende naar de zesde plaats.

Leo Lukasse opende met wit zijn vertrouwde aangenomen dame gambiet tegen Kees van der Dussen. Lukasse plaatste een toren op de open c-lijn. Van der Dussen maakte geen vluchtveld voor de nog niet verplaatste dame, waarna op de twaalfde zet Leo Lukasse loper c7 speelde. Kees van der Dussen kon zijn dame ruilen voor een loper of opgeven. Hij koos begrijpelijkerwijze voor de laatste optie.

Nestor Shirokov en Sebo Nienhuis speelden een complexe partij. In het middenspel wist Shirokov een pion te winnen. In het eindspel had Nestor Shirokov vier pionnen en tegen drie van Sebo Nienhuis. De laatste maakte een foutje en verloor nog een pion. Hij zag in dat verder spelen geen zin had en gaf hij op.

De subtoppers Kees van Dijk en Egbert Aalbers speelden een spannende partij. In het eindspel deed Van Dijk net de iets betere zetten en mocht hij de volle buit mee naar huis nemen.

VERRASSEND Anton Spronk blijft één van de spelers, die met niet verwachte openingen, vaak voor verrassende uitslagen zorgt. Dit keer werd routinier Ben Zee, na een lange partij, het slachtoffer van de dadendrang van Spronk.

Femke van Kampen zette met wit in de openingsfase druk op den koningsvleugel van Floris Ros. Met de nodige moeite kroop Ros uit zijn schulp, waarna een berekeningsfoutje van wit het tij deed keren. Van Kampen bleef wel gevaarlijk in de flanken, maar de materiaalachterstand werd haar uiteindelijk fataal.

In een rustige partij, waar vooral positiespel gespeeld werd, zag Frans van der Veer, spelend tegen Penka Shirokova, een schaakje met dame verlies over het hoofd. Opgeven was jet enige wat overbleef.

De met wit spelende Pim Eimers kwam na een gelijkwaardige opening, na een combinatie van tegenstander Robert Degenhart een pion achter te staan. Eimers wist sterke dame druk uit te oefenen op de stelling van Degenhart maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander met een mooi aftrekschaak een tweede pion veroverde. Na afruil van de dames, kon Robert Degenhart met een pion promoveren en werd Pim Eimers met lege handen huiswaarts gestuurd.

De met wit spelende Fedde Kingma had lange tijd zicht op een goed resultaat tegen Dick Wenning. In het middenspel won Wenning een pion, welke hij in eindspel kon verzilveren. Slechts een zetje kwam Fedde Kingma tekort om te oogsten.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: In remise eindigden: Anne Postma – Albert Bootsman, Marnix Lukasse – Ruben de Vries, Tom Smit – Hans de Groot, Louis van der Vos – Ben Verduyn, Jelle Bottema – Eip Janssen en Stijn Kappert – Jan Hartsuiker.

TOP TIEN::

1. Jim Pronk 1137,50

2. Frank van Wijngaarden 1114,00

3. Henry van den Brink 999,33

4. Harold Boom 947,50

5. Alfred Gaasbeek 933,50

6. Tom Pronk 913,83

7. Albert Bootsman 899,50

8. Dominic van Dijk 893,00

9. Jan Willem Kinkel 868,17

10. Anne Postma 850,00

RATING CUP/RUNNER-UP TROFEE In de strijd on de Rating-cup gaat Jim Pronk aan de leiding met 166 punten winst ten opzichte van afgelopen seizoen, gevolgd Stijn Kappert met 109 punten en Dick Wenning met 84 punten winst.

Ook in de strijd om de runner-up trofee heeft Jim Pronk de leiding met 24 plaatsen winst ten opzichte van afgelopen seizoen. Tweede is Dick Wenning met 20 plaatsen winst en Stijn Kappert staat op de derde plaats met 19 plaatsen winst.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 2 maart werd er door de 50-plusgroep ook wel maandagmiddag groep of schaken overdaggroep genoemd de achtste ronde gespeeld. Louis van der Vos deed goede zaken door zelf te winnen. Op enige afstand volgen twee spelers die ook de volle buit mee snoepten.

UITSLAGEN: Herman van Scherrenburg – Tom Smit 1-0, Kees van der Dussen – Louis van der Vos 0-1, Klaas van der Wal – Gert Sleeuwenhoek 1-0, Jelle Bottema – Arno Braam 1-0, Hans Pasveer – Kees van de Voort 0-1, Joop de Feijter – Remy Mouthaan 1-0, Alex de Roovere – Fred Post 1-0, Els Creutzberg – Anneke Liefkens 1-0,

Eip Janssen – Ben Verduyn 1-0 en Peter Jonker – Klees van Heerikhuize 0-1.

TOP VIJF:

1. Louis van der Vos 175,00

2. Eip Janssen 152,17

3. Herman van Scherrenburg 150,00

4. Tom Smit 144,83

5. Ben Verduyn 121,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.   

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie