Afbeelding
Gemeente Ede

Eerste nestkasten tegen processierups bij Panta Rhei opgehangen

4 maart 2020 om 14:16 Natuur en milieu

EDE Samen met leerlingen uit groep 7 van basisschool Panta Rhei heeft wethouder Lex Hoefsloot woensdag twee nestkasten opgehangen rond het terrein van de school. Met deze nestkasten hoopt de gemeente koolmezen, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, aan te trekken.

Nog eens 148 nestkasten worden gratis uitgedeeld aan inwoners die de informatiemarkt op woensdagmiddag 11 maart bezoeken. Eventuele overgebleven nestkasten worden op andere momenten uitgedeeld. Het uitdelen van de nestkasten vloeit voort uit beleid om naast gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, ook in te zetten op het lokken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat zijn insecten zoals de sluipwesp en gaasvlieg, maar ook de koolmees. Dit bontgekleurde vogeltje eet zo'n 60 tot 70 rupsen per dag.

Door nestkasten op de juiste manier op te hangen, lokken we koolmezen naar plekken in de gemeente waar ook de rups zijn nesten bouwt. De juiste manier is ver genoeg van elkaar vandaan, minimaal op 250 centimeter hoogte en met het gat gericht op het noordoosten. Wethouder Hoefsloot: ,,Daarnaast is het belangrijk dat meer insecten onder de bomen komen, zodat er een betere biodiversiteit ontstaat. Daarvoor is bijvoorbeeld een bloemenmengsel een goed middel. De bloemen trekken gaasvliegen en sluipwespen aan die de rupsenlarven opeten." Het aantrekken van natuurlijke vijanden duurt meerdere jaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie