Afbeelding
heliflight.nl

Raadhuis Ede mogelijk rijksmonument

5 maart 2020 om 17:50 Historie

EDE Het Raadhuis in Ede wordt mogelijk genomineerd om als monument te worden aangewezen. In bepaalde jaarperiodes wordt ook in Ede gekeken welke gebouwen in aanmerking komen om tot monument te worden benoemd. ,,Binnenkort komen we in het tijdvak 1965-1985", zegt gemeentelijk woordvoerder Menno van Erkelens. Dan wordt volgens hem gekeken welke gebouwen in die periode mogelijk zo waardevol zijn om bestemd te worden tot rijksmonument of gemeentelijk monument.

Jan de Boer

Dan zou het best zo kunnen zijn dat het Raadhuis in aanmerking kan komen voor een plaats op de monumentenlijst. Het Raadhuis lijkt zonder twijfel één van de meest prominente gebouwen in Ede in de periode 1965-1985. Het Edese Raadhuis heeft een typerende architectonische stijl, het zogenaamde brutalisme. Dat is een stroming binnen de architectuur die is ontstaan vanuit het modernisme. Het brutalisme kende zijn hoogtijperiode in de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig.

Door de sterke groei van Ede en de ongewenste spreiding van allerlei gemeentelijke diensten werd in de vijftiger, zestiger jaren de roep om een nieuw, groot raadhuis steeds sterker. In 1964 werd een commissie benoemd ter voorbereiding van de bouw van een nieuw raadhuis. Een jaar later adviseerde deze commissie het maken van een schetsvoorstel op te dragen aan het architectenbureau Van den Broek en Bakema uit Rotterdam.

Professor Jaap Bakema koos als plek voor de nieuwbouw de Paasberg. Lang niet iedere Edenaar was gelukkig met de plaats, de schets en vooral de kosten (uiteindelijk bijna 11.8 miljoen euro) van het plan. Na veel wikken en wegen besloot de gemeenteraad in september 1972 tot uitvoering van het plan. In 1974 ging de eerste schop de grond in en twee en een half jaar later konden de eerste ambtenaren hun nieuwe werkplek inrichten. Op 25 augustus 1977 werd het nieuwe raadhuis officieel in gebruik gesteld door toenmalig kroonprinses Beatrix.

Professor Bakema noemde zijn schepping indertijd een gebouw zonder gevels: een open huis, een ontmoetingsplaats van bestuur en burgers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie