Thomas, apostel en reiziger in India

5 maart 2020 om 23:14 Maatschappelijk Deel je nieuws

Op donderdag 12 maart om 20.00 uur zal Katrijne Bezemer in De Ontmoeting, Emmalaan 1 Bennekom een lezing geven over de apostel Thomas.

De apostel Thomas is bij velen bekend als de ‘ongelovige Thomas’. Desondanks of juist daardoor is deze leerling van Jezus zeer geliefd. Van Thomas wordt verteld dat hij naar het Oosten trok, naar India, en daar het christendom verspreidde. Tegelijkertijd wordt hij ook gekoppeld aan het oude Edessa, het huidige Urfa. Portugese missionarissen die juist in India mensen wilden bekeren, waren in de 16e eeuw verbijsterd toen zij  daar de kerken van de Thomas-christenen aantroffen. Behalve de Bijbel zijn er andere bronnen over Thomas zoals het bekende Evangelie van Thomas. Voor velen is het Evangelie van Thomas een grote ontdekking omdat leerverhalen van Jezus er los, zonder geloofscontext in worden aangeboden. Maar er zijn meerdere buiten-Bijbelse oude teksten die nieuwe informatie bieden over de apostel Thomas. Waarom wordt Thomas in sommige boeken ‘de tweelingbroer van Jezus’ genoemd? Wat doceerde Thomas eigenlijk aan zijn leerlingen? Hoe kwam hij in India terecht? Je kunt na lange tijd niet alles meer zeker weten maar wel tot waarschijnlijke scenario’s komen.

Drs. Katrijne Bezemer is afgestudeerd in Geschiedenis en Theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij is voorganger van Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen in Voorburg/Sassenheim en De Kapel in Bloemendaal. Haar speciale interesse gebieden zijn de gnosis en de mystiek. In 2011 verscheen van haar hand ‘Op weg met de gnosis, een alternatief christendom’, bij uitgeverij Synthese.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie