Afbeelding
Henny Jansen

Ede geeft snel duidelijkheid over aanwezigheid loden leidingen

6 maart 2020 om 14:29 Maatschappelijk

EDE Er komt snel duidelijkheid over de eventuele aanwezigheid van loden leidingen in gemeentelijke gebouwen die voor 1960 zijn gebouwd. De gemeente onderzoekt dat momenteel. Over enige weken hoopt het college de resultaten van het onderzoek binnen te hebben. ,,De schoolgebouwen die in eigendom zijn van de schoolbesturen worden meegenomen in het onderzoek. Andere gebouwen die niet in eigendom zijn van de gemeente worden niet meegenomen in het onderzoek."

Gerard van Wijk

Aldus het college in antwoord op schriftelijke vragen van Cora van Wijngaarden (CDA). Tot nu toe weet het college niet of de gemeente Ede gebouwen in eigendom heeft waar loden leidingen nog in gebruik zijn. ,,De gevolgen van het (langdurig) gebruik van loden waterleidingen (op scholen en kinderdagverblijven) kan gezondheidsrisico´s met zich meebrengen, met name voor baby´s en jonge kinderen Jonge kinderen zijn gevoeliger omdat zij veel drinken in verhouding tot hun lichaamsgewicht en omdat hersens bij jonge kinderen sterk in ontwikkeling zijn. Het is inmiddels bekend dat water uit loden leidingen schadelijk kan zijn voort de gezondheid", aldus Van Wijngaarden.

Zij verwijst naar de gemeente Rotterdam waar ook een onderzocht wordt of er nog loden leidingen aanwezig zijn in gebouwen waarvan de gemeente eigenaar is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie