Afbeelding
Groendak.info

Ede krijgt geen groene gevels en daken op gemeentelijke gebouwen

6 maart 2020 om 16:00 Overig

EDE Als het aan het college ligt krijgt Ede geen groene gevels en daken op gemeentelijke gebouwen. Er is één uitzondering: er komt verder onderzoek naar groen op het Raadhuis. Vorig jaar nam een gemeenteraad een motie aan van de SGP, gesteund door PvdA, D66 en EdeNu, waarin werd gevraagd een plan te maken om gemeentelijke gebouwen te voorzien van groene gevels en daken ,,om een voorbeeldfunctie te vervullen".

Gerard van Wijk

De indieners van de motie noemden behalve het Raadhuis ook de Doelen, de Manenberg, de Vleugel en de Gemeentewerf. Verder willen zij hemelwater opvangen en gebruiken voor irrigatie van het gevelgroen. Het college ziet voor- en nadelen aan groene daken. ,,Sedum absorbeert regenwater, zorgt voor een schonere lucht en verlaagt de omgevingstemperatuur. Daarnaast vermindert het omgevingsgeluid buiten en binnen en de levensduur van het dak wordt ermee verlengd. Beplanting/sedum op het dak vergt echter geregeld onderhoud, onderhoud door de gebruiker van het gebouw. Het bestaande dak moet voldoende stevig, isolerend en waterdicht zijn, een wortelwerende laag is noodzakelijk."

GEVELBEPLANTNG Voor- en nadelen gelden ook voor gevelbeplanting. ,,De voordelen zijn het verlagen van de omgevingstemperatuur en het zorgen voor biodiversiteit. Beplanting aan de gevel geeft echter een risico op ingroei onder de dakgoten, regenpijpen en boeiborden met als gevolg beschadiging. De draagkracht van de muur, die planten op de constructie kunnen uitoefenen, moet onderzocht worden. Een nadeel van gevelbeplanting is het lastig verwijderen van restanten van wortels bij bepaalde klimmers."

Het college merkt op dat de Manenberg en de Doelen geen gemeentelijk eigendom zijn. Op de gemeentewerf liggen PV-panelen en daar is geen restcapaciteit voor vergroening op het dak. Dat geldt ook voor de Vleugel. Wat het Raadhuis betreft is het dak aan vervanging toe. Er zijn lekkages. Oude PV-panelen werken niet (goed) meer en moeten vervangen worden. Er komt een onderzoek naar de draagkracht van het dak. Dat onderzoek biedt kansen om te onderzoeken of een groen dak in combinatie met panelen mogelijk is.

Bij nieuwbouw of renovatie van andere gemeentelijke panden wordt de optie van groene daken of gevels meegenomen en wordt bekeken of dit technisch en financieel haalbaar is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie