Damiël Ermen gaat scoren. Michel van den Hoven (17) kijkt gespannen toe. Jeroen van den Beemt

Overtuigende zege BCE'78

8 maart 2020 om 13:46 Overig

EDE BCE'78 boekte zaterdag een forse 90-75 zege op Flying Red uit Roden.

BCE '78 bezet in de tweede divisie basketbal de tweede plaats. De achterstand op koploper Scylla bedraagt met nog vijf wedstrijden te gaan slechts twee punten.

,,Elke zege telt. De start was nog wat matig, maar de eindzege overtuigend", opent woordvoerder Jeroen van den Beemt.

Hij zag dat de gasten uit Roden over goede schutters beschikten. ,,De eerste vier scores werden gemaakt vanaf de driepuntslijn. Bij ons wist alleen aanvoerder Tyrone Herben tegen te scoren. Bij een 2-8 en 14-29 werd het eerste kwart bij een 20-30 achterstand afgesloten."

Dankzij sterke acties onder de basket van Jordi Dueck en Tyrone Herben werd de verdediging van Flying Red meer naar binnen getrokken. Dan voorkwam een nog grotere achterstand.

,,Cultheld Michel van den Hoven ontving een groot applaus vanaf de tribune na zijn succesvolle score vanachter de driepuntslijn.  Damiël Ermen legde ook aan voor een driepunter en de topscorer (25 punten) bleek ook dit keer onhoudbaar voor de Rodense verdediging", had Van den Beemt genoteerd.

Het tweede kwart werd afgesloten met een 38-47 achterstand.

,,In het derde kwart kwam de ploeg echt los. ,, Michel van den Hoven maakte daar vervolgens nog maar één punt verschil van nadat hij wederom ruimte vond voor een driepunter. Ondanks de inspanning bleef het spel van BCE ook in deze periode slordig.  Het leek alsof de ploeg geremd speelde. Ik was er niet gerust op en het publiek ook niet", analyseerde Jeroen van den Beemt de eerste helft.

WAKKER In de pauze had coach Geraldo Rustenberg en zijn staf het team duidelijk wakker geschud. De thuisclub speelde in het derde kwart met meer energie en focus. De wisselwerking tussen het veranderde spel van BCE '78 en het publiek werkte door. Topschutter Thijs Dueck liet zijn waarde zien voor het team, met vijf (!) driepunters in het derde kwart."

In de ruimte die hiermee gecreëerd werd, was Richard Boter op zijn best. Hij scoorde veelvuldig onder het bord via lay-up's, maar ook een prachtige alley-oop via een pass van Thijs Dueck.

Met nog vijf minuten te spelen kwam BCE op voorsprong: 59-57.

STERK ,,Verdedigend stond het team nu ook sterk. BCE gaf Flying Red minder ruimte en pakte veel rebounds. Damiël Ermen wist slim te profiteren van de sterke balovernames en scoorde op snelheid meermaals onder het bord. Ook hij zorgde voor een highlight nadat hij een alley-oop pass van Thijs Dueck wist af te maken in een score en een bonusworp. BCE combineerde voor een totaal van 37 punten dit kwart en zorgde voor een tussenstand van 72-64", glunderde de woordvoerder.

In het laatste kwart gingen beide teams vol in de aanval. Flying Red hield in het begin het verschil bijna gelijk.

Met tussenstanden van 65-61 en 72-62 nam BCE-afstand.

,,Dankzij Ivo Hageman en Michel van den Hoven werden er een meerdere rebounds gepakt. Die werden in de aanval onder andere door Yannick van der Zalm en Damiël Ermen sterk afgemaakt.

Hoewel de gasten zich goed verweerden werd met tussenstanden van 75-67, 84-68 langzaam maar zeker het verschil gemaakt. Uiteindelijk stokte de teller bij een 90-75 zege.

,,De tweede plek in de tweede divisie, virtueel gedeeld met Trajanum dat nog twee wedstrijden achterstand telt, geeft druk op de koploper. Vrijdag speelt BCE een uitwedstrijd bij hekkensluiter SBA Sphinx in Wageningen. De ploeg die gecoacht wordt door onze topschutter Damiël Ermen. Een pikante bijzonderheid. Maar daar mag BCE zich niet door laten afleiden", eindigt Jeroen van den Beemt zijn terugblik.

De wedstrijd SBA Sphinx – BCE '78 wordt vrijdagavond gespeeld in de Wageningse sporthal De Bongerd. De aanvang is 20.00 uur