Winkelcentrum Bellestein.
Winkelcentrum Bellestein. Henny Jansen
Opinie

'Verkeersplan Bellestein; gemeente gaat zelfgenoegzaam voort'

10 maart 2020 om 14:35 Opinie

EDE Mooi dat er na veel jaren een nieuw gezondheidscentrum in de Bellestein komt en fijn voor de omwonenden dat het complex wordt gerenoveerd.

Als inwoner las en hoorde ik via de media over de strijd die inmiddels is ontbrand tussen belanghebbenden en de gemeentelijke overheid. De gemeente maakt samen met de projectontwikkelaar een plan. Alleen deugt het verkeersplan niet en verenigen bewoners, ondernemers en winkeliers zich om dit veiliger en praktischer te maken. Dat heet burgerparticipatie. Betrokkenen laten meebepalen.

KLEINE AANPASSING Anderhalf jaar zijn de belanghebbenden (werkgroep Nieuwbouw Bellestein) nu al bezig om de gemeente te bewegen een kleine aanpassing in het verkeersplan op te nemen. Geen verkeer tussen het nieuwe gezondheidscentrum en het aanpalende winkelcentrum. Ze staken en steken er privé veel tijd, geld en energie in. Ze huren bureaus en experts in en die onderbouwen hun plan.

ZELFGENOEGZAAM De gemeente (wethouder De Pater en zijn ambtenaren) hoort hen aan en gaat vervolgens zelfgenoegzaam voort. Zelfs als de gemeenteraad, twee keer ingesproken in fractieoverleg, meegaat in het 'burgerplan'. Achter de schermen zijn het ambtenaren, die het niet pikken dat 'hun' plan niet wordt uitgevoerd. En dat mag de belastingbetaler wat kosten. Nog maar een (vierde!) extern onderzoeksbureau inhuren.

NIET UNIEK Deze kwestie is bepaald niet uniek. Die onberedeneerde weerstand en zelfs tegenwerking vanuit de overheid jegens burgers. Veel inwoners hadden, hebben of krijgen ooit, maar hopelijk nooit, te maken met de overheid. Als je geluk hebt, tref je een ambtenaar die zich realiseert waarvoor hij is; in dienst van de (hem/haar) via de belasting betalende burger. Die zijn er ook, welwillende en coöperatieve ambtenaren. Maar meestal heb je pech.

Hebt u een (nieuw)bouwplan? Ga er maar voor sparen, want vooralsnog mag je vooral betalen. Aan leges, verplichte onderzoeken en dan duurt het nog maanden en soms wel een jaar voor de verplichte publicatie in de media er is. En dat is nog maar het begin. Dan komen allerlei regels en eisen, totaal willekeurig toegepast.

TEGENWERKING Het zijn niet onze gekozen bestuurders, maar (sommige) ambtenaren. Die veilig, anoniem en ongecontroleerd, laat staan gesanctioneerd, de dienst uitmaken. Willekeurige eisen stellen. En wee je gebeente als je je verzet. Dan kun je bij elke 'dienst' van de overheid rekenen op nog meer tegenwerking. Staat er een vinkje bij je naam.

LUISTEREND OOR Wat we eraan kunnen doen? De juiste volksvertegenwoordigers kiezen in de gemeenteraad. Dappere, eigenzinnige en verstandig onverschrokken vertegenwoordigers die - ook al mag je niet eisen dat ze van alles kennis van zaken hebben - een luisterend oor hebben voor de inwoners en die naar eer en geweten en zonder eigenbelang vertegenwoordigen.

Marie-José Urlings, Ede

Hoofdingang Gezondheidscentrum Veldhuizen aan de Bellestein.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie