Afbeelding
Gemeente Bunnik

Ede onderzoekt zonnevelden op 'restgronden'

10 maart 2020 om 18:17 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede wil naar eigen zeggen zoveel mogelijk zonnevelden realiseren op andere plekken dan landbouwgrond. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: ,,We onderzoeken daarom het gebruik van restgronden en de mogelijkheden van overkapping van parkeerplaatsen met een zonnedak. Alles bij elkaar moet dit minstens zes hectare zonenergie-systemen op gaan leveren, uitgaande van de periode tot 2022."

Voordat het zover is, moet uit onderzoek blijken wat de meest kansrijke plekken zijn. Het college besluit daarna welke projecten verder uitgewerkt kunnen worden.

RESTGRONDEN Restgronden zijn onder meer de randen van snelwegen en bij op en afritten daarvan. Voorbeelden van gronden met een dubbel gebruik zijn zonnepanelen op overkappingen van parkeerterreinen of op drijvende vlotten in vijvers. ,,Ook vliegveld Deelen is een optie, naast locaties voor bedrijventerreinen met een tijdelijke bestemming schrijft de gemeente.

,,Het beleid van de gemeente is gericht op het zorgvuldig inpassen van zonnevelden. Bij een project voor een zonneveld wordt daarom altijd beoordeeld of er alternatieven zijn. Om het gebruik van landbouwgrond te beperken, ook al zullen zonnevelden op deze gronden nodig blijven. De inzet van restgronden en gronden met een dubbel gebruik past bij dit beleid."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie