Afbeelding
Instagram: @rickmolier

'Mijn gouden medailles bij de Paralympische Spelen tellen niet meer'

11 maart 2020 om 11:30 Tennis

BENNEKOM Resultaten uit het verleden tellen niet meer, dat zegt rolstoeltenniser Rick Molier als hij begint aan zijn verhaal. De inwoner van Bennekom traint vrijwel dagelijks bij TV Spitsbergen en wil de weg naar boven weer vinden. Thuis heeft hij al twee gouden plakken van de Paralympische Spelen, maar de hunkering is na jaren zonder tennis groter dan ooit. ,,Ik wil weer in de top vijf van de wereld komen."

door Jeroen van der Veer

Het verhaal van Molier is een bijzondere. In zijn leven stond sport altijd centraal, tot hij op zijn zestiende een scooter-ongeluk kreeg. Gebroken bekken, een gebroken been, een scheur in zijn wervelkolom, een scheur in de aorta en alsof het niet erg genoeg was had Molier ook nog eens een inwendige bloeding die hem bijna het leven kostte. 

Een lange en zware revalidatieperiode zorgde ervoor dat de inmiddels 43-jarige redelijk herstelde en daardoor kon hij weer aan sporten denken. Door zijn doorzettingsvermogen specialiseerde hij zich in het rolstoeltennis en behaalde Molier vier keer de eerste plaats op de wereldranglijst. Dit zorgde er onder meer voor dat hij twee gouden medailles won op de Paralympics van Atlanta en Sidney. ,,Maar die prestaties tellen niet meer", is hij duidelijk.

Ik wil die top weer bestormen en dat gaat mij lukken ook

TERUGKEREN Deze uitspraak doet Molier niet voor niets. Na zijn successen stopte hij met topsport en schonk hij alle aandacht aan zijn toen pasgeboren dochter. ,,Ik wilde niets van de opvoeding missen. Topsport kan je alleen beoefenen als je er elke dag mee bezig wil én kan zijn en dat was bij mij niet het geval."

Inmiddels is zijn dochter een tiener en vindt Molier het tijd om ook weer aan zichzelf te denken. Een paar keer werd geprobeerd een doorstart te maken, maar blessures en een gebrek aan doorzettingsvermogen zorgden ervoor dat het tot een echte comeback niet kwam. Tot 13 oktober 2019 en hij zichzelf aansloot bij House of Tennis. ,,Ik heb een doel voor ogen", zegt de boomlange Molier, terwijl hij een drankje drinkt na een zware training in Veenendaal. ,,Ik wil terugkeren in de top."

DISCIPLINE Samen met trainers Erwin en Michiel is hij dagelijks bezig om weer op niveau te komen, al viel dat in het begin niet mee. Na tien ballen slaan was hij buiten adem en ook was hij veel te zwaar. ,,Ik ben een dieet gaan volgen en doe dat nu nog, train iedere dag en heb het gezonde leven weer opgepakt. Alles moeten wijken voor mijn doel. Het is allemaal leuk en aardig dat mensen mij herinneren als die sporter met gouden medailles, maar voor mij telt dat niet meer. Dat is mijn verleden en Rick 2.0 heeft nog niets bereikt. Dat moet veranderen."

Dat doet Molier samen met het team dat hij om zich heen heeft gevormd. Juist die twee heren zijn belangrijk voor hem, geeft hij zelf aan: ,,We trainen heel specifiek en vaak. Daarnaast zitten ze er echt bovenop. Ik heb mijn doelen aan hen verteld en zij zorgen ervoor dat ik heel gedisciplineerd te werk kan gaan."

GRAND SLAMS Van maandag tot en met zaterdag is hij met tennis bezig en de ontspanning zoekt Molier in gamen. Dan komt hij echt even helemaal tot rust en pakt hij zijn momentje. Toch voelt de inwoner van Bennekom zich dan wel eens schuldig, omdat hij denkt dat ieder moment aan tennis besteed moet worden. ,,Ik wil zo graag weer laten zien dat ik het nog kan. In de kerstvakantie haalde ik al de halve finale van het Nederlands Kampioenschap en dat was een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Toch ben ik er nog lang niet, dat besef ik mij ook. Ik moet nu gewoon veel wedstrijden spelen en dan elke keer beter worden."

Ik dacht erover om mijn gouden medaille te verkopen

Nog 8 kilo wil Molier verliezen en dan is zijn gewicht ook weer zoals die moet zijn. Vervolgens is het zaak te winnen en veel ook. ,,Alleen dat kost geld, die wedstrijden in het buitenland. Soms heb ik er wel eens aan gedacht om één van mijn gouden medailles te verkopen. Met dat geld kan ik zonder zorgen tennissen. Soms spookt dat nog wel eens door mijn hoofd", moet de 43-jarige bekennen. ,,Zoals gezegd: die tijd is geweest. Ik wil nieuwe prijzen winnen. Nog een keer naar de Spelen zou geweldig zijn, maar het is ook fantastisch om Grand Slams te winnen. Hoe dan ook: ik wil die top weer bestormen en dat gaat mij lukken ook."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie