Plastic bekers met allerlei zaden: van kaasjeskruid tot vele soorten zonnebloemen.
Plastic bekers met allerlei zaden: van kaasjeskruid tot vele soorten zonnebloemen. Michael de Vries
Natuurcolumn

'Kringloop van het leven in je eigen tuin'

11 maart 2020 om 13:01 Opinie

EDE Het is bijna half maart. De temperatuur stijgt en zo nu en dan voelt het op een beetje zonnige dag al voorzichtig aan als lente. Gisteren, toen ik even de natuur in ging, hoorde ik voor het eerst gezoem vlak naast mijn oor. Waar veel personen een soort angstige en slaande beweging gemaakt zouden hebben, werd ik er enthousiast van. Een eindje verder hoorde ik de eerste vink slaan. Had 'ie ruzie dan? Nee, het lied van de vink kenmerkt zich door een laatste riedeltje. We noemen dat de 'vinkenslag'.

Michael de Vries

Vanochtend, het is toch een donkere dag, ben ik bezig geweest in huis om de insecten te helpen. Naast een al eerder gemaakt insectenhotel wil ik de insecten helpen door zoveel mogelijk verschillende soorten plantjes te kweken. Er zijn zoveel insecten en iedere insect heeft zijn eigen voorkeuren.

Een paar weken terug heb ik in kleine potjes al verschillende zaden gedaan. Van kaasjeskruid tot korenbloemen en van cosmos tot vele soorten zonnebloemen.

Al die kleine, net ontkiemde plantjes kon ik gaan verpotten. Omdat de potjes op waren, koos ik als alternatief voor van die plastic bekertjes. Het kost bijna niets en toch heb je er al snel een paar honderd van. Na twee uur was ik klaar.

Op mijn 'kluskamer' stonden ze daar dan. Allemaal rode bekertjes met een heel klein plantje erin. En een sticker met naam om ze later te kunnen benoemen. Daaromheen lag de vloer vol met een bende van potgrond en oude potjes. Ik denk dat ik er niet aan ontkom om dit straks nog maar eens te gaan opruimen.
Als de plantjes groot en sterk genoeg zijn, gaan ze de tuin in. Ik zet ze in de buurt van het gemaakte insectenhotel.

OVERLEVEN De zonnebloemen blijven mijn voorkeur hebben. In de zomer en het najaar genieten de insecten van de nectar. In de winter die volgt, eten vogels de zonnebloempitten om te overleven. In het voorjaar eten deze vogels de insecten weer om hun jongen mee te voeden. Het is de kringloop van het leven, 'the circle of life', en dat in je eigen tuin. Hoe mooi kan het zijn.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks.
Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie