Maanderzand
Maanderzand Henny Jansen

Bestuurder zorgcentrum Ede vrijwillig in quarantaine

13 maart 2020 om 16:04 Zorg Coronavirus

EDE Ook zorgcentra in de gemeente Ede hebben uitgebreide maatregelen genomen om het coronavirus op afstand te houden. In de eerste plaats worden de richtlijnen van GGD en RIVM gevolgd. Woon- en Zorgcentrum Het Maanderzand in Ede hanteert die wat strenger, zegt bestuurder Jolien Kohlmann. ,,Ik ben zelf in Noord-Italië geweest en bij terugkomst veertien dagen vrijwillig in quarantaine gegaan. Morgen stap ik weer naar buiten."

Henny Jansen

,,Wij nemen geen risico's", vervolgt ze. ,,We hebben alle medewerkers en vrijwilligers gevraagd te melden of ze in risicogebieden zijn geweest. We zijn uitermate alert. Binnen onze muren gaat het sociale leven gewoon zijn gangetje. Er is nog steeds gelegenheid gezamenlijk te eten. Met mensen van buiten, zoals leveranciers, gaan we wat strenger om. Wat ons opvalt is de onderlinge rust en respect."

GELDERHORST Ook De Gelderhorst, zorgcentrum voor oudere doven in de Edese wijk Rietkampen, volgt de richtlijnen van RIVM. ,,Ons ingestelde coördinatieteam is al veertien dagen dagelijks in beraad", licht bestuurder Judith Reiff toe.

,,Personeel met koorts hoger dan 38 graden meldt zich ziek", luidt één van onze maatregelen. ,,Verder is op sociaal gebied een aantal regels ingevoerd. Geen restaurant, geen café, geen kerkdiensten in ons gebouw en maaltijden worden bij de appartementen bezorgd. Verder raden wij bezoekers aan thuis te blijven of met maximaal twee personen te komen."

,,Het publiceren van maatregelen is bij ons nog iets gecompliceerder", vervolgt Reiff. Alles wordt in gebarentaal gefilmd en op ons Intranet voor de bewoners zichtbaar gemaakt."

,,We proberen zo rustig en normaal mogelijk met de situatie om te gaan."

OPELLA Het niet meer gezamenlijk nuttigen van de maaltijden, is volgens communicatie-adviseur Jolanda van den Hoek ook bij de zorgcentra van Opella één van de belangrijkste maatregelen. Naast De Honskamp in Lunteren, geldt dat voor Metje in Harskamp en drie Bennekomse Opella-vestigingen Walrave, Machtella en Baronie. ,,Verder adviseren wij bewoners van onze verpleegafdelingen en revalidatiecentra maximaal één bekende bezoeker te ontvangen."

Facilitair manager Ben van Gils van stichting Bethanië vertelt dat als basis de landelijke richtlijnen worden gevolgd. Dat geldt ook voor onze vestiging Wicherumloo in Wekerom. ,,De aandacht van buiten zal minder worden, nu we bezoekers met klachten afraden te komen. Interne bewonersactiviteiten zijn er tot maximaal tien personen. Die maatregel is ook van kracht voor ons zwembad, waarvan onder meer zwemscholen gebruik maken. Het bad is dus nog niet gesloten. Het RIVM heeft daar nog geen protocol voor. Ook hier gelden verscherpte maatregelen voor gebruikers."

EERST HANDEN WASSEN ,,De zondagse kerkdiensten in eigen zaal zijn geannuleerd. Via het interne audiokanaal kunnen bewoners in plaats daarvan een meditatief moment beluisteren of afstemmen op de kerktelefoon van hun eigen kerkelijke gemeente. Wat we ook belangrijk vinden, is bezoekers bij binnenkomst van Bethanië te vragen eerst hun handen te wassen." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie