Handenschudden niet, seks wel?

13 maart 2020 om 12:46 Opinie Deel je nieuws

In mijn vorige column stond ik stil bij wat corona is en hoe je je ertegen kunt wapenen. Onderschatting van het uitbraakrisico was het grootste gevaar, in Nederland en in Ede. Intussen heeft onze regering dat gevaar onderkend en zijn er strengere maatregelen genomen om het virus in te dammen. Onze premier maakte in eerste instantie in Nieuwspoort een primeur bekend in de strijd tegen het coronavirus: een verbod op handenschudden. Maar nergens instructies of dringende adviezen over zoenen en seks. Mogen we daar mee doorgaan?

In de persconferentie van 12 maart jl. werden toon en maatregelen opgeschaald. Evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden dringend afgeraden, voetbal en massale sportactiviteiten geschrapt. Opzien baarde dat de scholen anders dan in ons omringende landen gewoon open blijven. Redenering van de regering is dat de impact op zorg en publieke diensten te groot zou zijn als het personeel van schoolgaande kinderen moet thuisblijven om op hun kinderen te passen. 

Hier werden mijns inziens twee opties over het hoofd gezien die aan het bezwaar van de regering tegemoetkomen:

-Laat de basisscholen open, maar sluit de middelbare scholen. De kinderen in de laatste categorie kunnen, met wat extra toezicht, wel op zichzelf passen.

-Laat alle werkers thuisblijven en leg de economie stil, behalve wat betreft zorg en publieke diensten. Voor die groep werkers moet extra oppas thuis geregeld en gefinancierd worden.

Wat ook opviel in de persconferentie was het ontbreken van een duidelijke oproep om niet te reizen naar het buitenland. Een bestudering van de kaart van wereldwijde coronaverspreiding leert dat in de landen waarvan de bewoners nauwelijks vliegen het aantal besmettingsgevallen laag is.

In een actief kerkgaande gemeente als Ede is het belangrijk dat kerkgangers de dringende adviezen om grote bijeenkomsten te vermijden opvolgen. Dat betekent dat kerkenraden er wijs aan doen om alle diensten voorlopig af te gelasten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor besturen van moskeeën en andere godshuizen.

Ook de drukte in winkelpromenade en op de markt zal gereguleerd moeten worden en de gemeente heeft hier een wezenlijke en onmisbare taak in adviserende en coördinerende rol.

Alle mensen in Ede moeten deze crisis het hoofd bieden en dat begint met het serieus nemen van de signalen. Nederland wil Italië niet achterna en Ede wil geen Milaan worden.  

George Knottnerus

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie