Afbeelding
Tumisu (pixabay)

D66: 'Help zzp'ers die door corona in de problemen komen'

15 maart 2020 om 15:03 Politiek Coronavirus

EDE D66 pleit voor snelle hulp aan zelfstandigen die door het coronavirus en de maatregelen om het virus in te dammen, in de problemen komen. Het raadslid Stephan Neijenhuis heeft er vragen over aan het college gesteld. ,,Onze volksgezondheid staat uiteraard voorop, maar het is daarnaast ook van belang dat we voor alle inwoners en bedrijven van de gemeente Ede de economische schade zo beperkt mogelijk weten te houden. Het flexibele werk maakt hen extra kwetsbaar voor onvoorziene tegenslag zoals door het coronavirus. Daarnaast is het in ons aller belang dat zij alle maatregelen volledig opvolgen, ook dat hen direct een financiële tegenvaller oplevert."

Het kabinet heeft enkele maatregelen genomen. Voor zelfstandigen is er naast het uitstel van belastingafdracht de mogelijkheid die gemeenten hebben om hun inkomen of bedrijfskapitaal tijdelijk aan te vullen via het besluit bijstandverlening zelfstandigen. ,,Dit kan een belangrijke manier zijn om ervoor te zorgen dat zelfstandigen deze situatie goed doorkomen."

De gemeente heeft 13 weken de tijd om te reageren op een aanvraag voor bijstandverlening zelfstandigen en waar nodig kan deze periode nog eens met 13 weken worden verlengd. Dat duurt volgens D66 te lang om adequaat hulp te kunnen bieden aan noodlijdende zelfstandigen. Daarom zou de gemeente zich moeten inspannen voor een snellere doorlooptijd van deze procedure.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie