In ieder geval drie weken lege cafés. Archieffoto Café Railroad.
In ieder geval drie weken lege cafés. Archieffoto Café Railroad. Henny Jansen

Café de Compaen levert in Ede crisispakket aan huis

16 maart 2020 om 15:25 Zakelijk Coronavirus

EDE De abrupte sluiting van horecabedrijven hakt er ook in Ede flink in. ,,Eigenlijk zagen we het vorige week al aankomen", reageert Herjan van Harselaar nogal gelaten. De voorzitter van Horecavereniging Museumplein ondervindt de financiële gevolgen van twee kanten. Hij is namelijk tevens vennoot van De Edese Drankenhandel.

Henny Jansen

,,We zeiden vorige week al tegen elkaar. 'Wees blij dat we nog een weekend kunnen draaien'. Het is de beste beslissing die ze konden nemen, vind ik. Ook, gezien de incubatietijd, de verruiming met een week naar 6 april. Mensen kunnen die verantwoording zelf niet nemen. Sommige bedrijven gaan het met deze termijn al heel moeilijk krijgen. Personeelskosten en huren gaan gewoon door. Het is van belang dat verhuurders van horecapanden zich zo coulant mogelijk opstellen."

Ludiek acties zijn er ook. Café de Compaen aan de Nieuwe Stationsstraat levert voor mensen die het café missen een crisispakket thuis. Het pakket varieert van een warm voedselpakket van zeven euro tot een speciaal bierpakket van 32,50. De exacte inhoud is een verrassing.

GEEN SLIJTERIJ ,,Het is serieus, geen grapje", zegt Mark Andeweg.  ,,We moeten in deze tijden creatief en vindingrijk zijn. Maar alleen bier, wijn, fris, thee en bittergarnituur, want we hebben niet de papieren van een slijterij."

Ook voor Jos Jacobsen van Café de Slok aan de Parkweg kwam het besluit op een verrassend moment. Het bedrijf was toe aan een opknapbeurt. De heropening werd zondagmiddag gevierd toen de persbijeenkomst van de regering roet in het eten gooide.

We moeten in deze tijden creatief en vindingrijk zijn,,Ja, dat was dus einde verhaal", vertelt de Lunteraan lachend. ,,Ach, we moeten het maar nemen zoals het is. Keus is er niet. Alleen de wanden van het café waren nog niet gedaan, dus ik ben maandagmorgen maar begonnen alle schilderijtjes en foto's eraf te halen. Ik kan dus enkele dagen vooruit. Daarna wordt het vissen. Lekker snoeken aan de waterkant. "

Vissen op roofvis mag pas vanaf 1 april, waarna Jacobsen op zijn treffende wijze antwoordt: ,,dan moeten ze maar van het aas afblijven."

Bij Richard Stap van Dick's Inn aan de Laan der Verenigde Naties kwam de tapwacht maandag al in actie. ,,Ik wil over enkele weken weer een goed biertje schenken, dus alle leidingen worden direct goed schoongemaakt en drooggelegd."

NIET HANDIG ,,Na het bekendmaken van de maatregelen daalde de stemming ook bij mij natuurlijk naar het nulpunt. Ik vind het tijdstip op zo'n zondagavond ook niet handig. Op Facebook zagen we om kwart over zes al foto's van handhavers die er op moesten toezien of de cafés en restaurant wel  leeg waren. Kan dat nou niet anders?"

De stemming daalde natuurlijk naar het nulpunt

,,Persoonlijk ben ik aan de ene kant ook blij", vervolgt Stap. ,,Ik heb astmatische bronchitis, dus hoestende en proestende klanten keek ik met gemengde gevoelens aan. Vrijdag hebben we op eigen houtje een feest van scholengemeenschap Het Streek, dat die avond gehouden zou worden, afgezegd. En dat gold ook voor andere agendapunten tot en met 31 maart. Wij wilden het risico het eerste Edese bedrijf te zijn met een coronabesmetting niet lopen. Ik heb trouwens diep respect voor mensen in nu extra moeilijke tijden, zoals de zorg."

BUFFER Richard Stap komt luchtig over maar zegt toch wel wat in de war te zijn. ,,We hebben jaren hard moeten werken om een buffer op te bouwen. Catering is een belangrijk onderdeel van ons bedrijf, maar gespecialiseerd zijn we niet. Ik moet doen wat ik goed kan. Er zijn bedrijven die bezorgen beter kunnen. Eerst alles in m'n hoofd maar een beetje verwerken, beetje muziek maken in mijn geluidsstudio thuis en achter mijn hengeltje zitten."

Raadslid Henk Righolt van Gemeentebelangen, dat veel sympathisanten in de horecabranche kent, is het college van burgemeester en wethouders gevraagd hulp te bieden. ,,Met collega partijen is verzocht het betalen van OZB, toeristen- en reclamebelasting op te schorten. Gezien de ernst van de zaak, verwacht ik dat in dit geval binnen de norm van dertig dagen een antwoord volgt."

Eten brengen of eten ophalen, kan dat nog wel?Righolt is ook mede-vennoot van Bartex Speelautomaten met vele klanten in Ede.  ,,Ook voor ons betekent dat drie weken geen inkomsten. Uitstel van het afdragen van kansspelbelasting, 30,1 procent, zou een tegemoetkoming betekenen. Via branche-organisatie Vereniging Automatenhandel Nederland (VAN) wordt daar aan gewerkt."

POSITIEF Henk Imminck van snackbar Henky Penky kijkt begripvol naar de situatie. ,,Als je om je heen keek zag je al wel dat deze maatregel er aan zat te komen", licht hij toe. Toch is het voor hem en veel andere horeca-ondernemers maar de vraag wat wel en niet mag. ,,Eten brengen of eten ophalen, kan dat nog wel? Als het goed is komen daar vandaag richtlijnen voor." Volgens Imminck reageren klanten begripvol. ,,We laten ons niet gek maken", zegt hij. ,,Mijn vaste klantenkring blijft wel redelijk positief."

'Verrassingspakket'
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie