Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Oproep aan Ede om zich te verenigen in 'Coalition of the Willing'

16 maart 2020 om 22:19 Politiek

EDE Zes fracties in de Edese gemeenteraad vragen het college of de gemeente zich wil aansluiten bij de 'Coalition of the Willing' en aan de betrokken staatssecretaris wil laten weten dat Ede open staat voor het leveren van een bijdrage aan de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen. ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, D66, EdeNu en fractie Wijnsouw verwijzen naar een noodkreet van drie hulporganisaties ,,over de humanitaire crisis die zich voltrekt aan de randen van Europa."

Duizenden alleenstaande minderjarige kinderen ontbreekt het (nog steeds) aan de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Daarom roepen Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children de Nederlandse gemeenten op zich te verenigingen in een 'Coalition of the Willing'.

De indieners van het verzoek realiseren zich dat het gaat om een complexe situatie en dat de mogelijkheden als lokale overheid beperkt zijn. Toch ligt er nu een concreet verzoek en er zijn gemeenten die hieraan gehoor hebben gegeven, zoals Leiden, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Zwolle en Schiedam.

Aanvankelijk hadden de partijen hun vragen mondeling willen stellen tijdens de geagendeerde raadsvergadering van 12 maart, maar die is niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Daarom is er voor gekozen de vragen schriftelijk te stellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie