Afbeelding
Politie

Edese apotheken doen dringende oproep tijdens coronacrisis

18 maart 2020 om 13:14 Zorg Coronavirus

EDE De apotheken in Ede en Harskamp kunnen de vraag naar medicijnen op dit moment goed aan. Dat vertelt apotheker Liesbeth van Ree namens de lokale farmacie. Ze roept echter haar cliënten wel op vooral geen geneesmiddelen te gaan hamsteren. ,,Als we nu goed schakelen, komen we niet in de problemen."

Van Ree sluit hiermee aan bij de oproep van minister Bruno Bruins eerder deze week. Ook hij concludeerde dat in apotheken de vraag naar medicijnen is toegenomen. Toch wil de Edese apotheker de boodschap van de minister nogmaals onder de aandacht brengen. ,,Hopelijk zien mensen de ernst van de situatie in." 

Ze legt uit: ,,We zien dat Edenaren hun herhaalrecepten vervroegd ophalen om zo maar een voorraad in huis te hebben. Doordat er nu heel veel vraag is, kunnen er tekorten ontstaan en kunnen we de mensen die daadwerkelijk op dat moment medicijnen nodig hebben, niet van geneesmiddelen voorzien." 

,,Het is druk in de apotheken", gaat ze verder. ,,Vanaf maandag kijken we daarom heel kritisch naar de thuis voorraden, waardoor sommige recepten niet meegegeven worden. Hamsteren om zo medicijnen voor een jaar voorhanden te hebben, staan we dus echt niet toe. We geven zoals gebruikelijk voor drie maanden mee." 

Er worden ook nog andere maatregelen genomen. Aan de balie komt plexiglas te hangen. Daarnaast vragen de apothekers cliënten bij lichamelijke klachten zoals hoesten, koorts, loopneus of kortademigheid niet langs te komen en mag er per gezin maar een iemand de winkel in. ,,Dit is vooral om de medewerkers en cliënten te beschermen. Als zij allemaal ziek worden stort het zorgstelsel in. Dat willen wij koste wat het kost voorkomen."

Deze maatregelen betekenen overigens niet dat cliënten hun medicijnen dan maar moeten laten bezorgen. ,,Integendeel", zegt Van Ree. ,,We zien een piek in mensen die graag willen dat we medicijnen komen brengen. Dat doen we alleen bij situaties die daarom vragen en bij  kwetsbare ouderen die voorheen hun medicijnen ook altijd bezorgd kregen. Anders kunnen we de vraag gewoonweg niet aan." Voor wie niet in de apotheek durft te komen zijn er medicijnkluizen. ,,Die maken we meerdere keren per dag schoon en zijn dus veilig." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie