‘Thoughts of Eternity’, olieverf op linnen, Nanette Eskes.
‘Thoughts of Eternity’, olieverf op linnen, Nanette Eskes. Eigen foto
Column

Agnus Dei en het tekort van de mens

18 maart 2020 om 13:16 Opinie

EDE ,,Is dit niet het Babel wat ik gebouwd heb?'', riep koning Nebukadnezar II uit. Deze koning uit de Nieuw-Babylonische dynastie legde één van de zeven wereldwonderen aan - de hangende tuinen van Babylon.

Nando Eskes

Op alle bakstenen waarmee hij bouwde, stond zijn naam. Trots keek hij over zijn rijk uit. En toen werd hij gek. Zeven tijden at hij gras. Zijn verstand kwam terug en hij bedacht dat hij geen spaan in te brengen had.

LEIDERSCHAP De mens dringt overal door, waant zich meester over de natuur. Zijn taalgebruik duidt op leiderschap. Maar de mens staat in verdediging. Een piepklein iets springt geniepig van de één naar de ander.

Dat dingetje, een coronavirus, krijgt iedereen in zijn greep. We maken er het beste van, duiken onder en zorgen zo goed mogelijk voor de kwetsbaren.

VAN NU TOT NUL Plotseling kwam ook mijn bedrijf tot stilstand. Edesche Concertzaal, DagjeWeg.NL, DagjeWeg.NL Tickets, de omzet maakt een diepzeeduik. Veel bedrijven krijgen het stevig voor de kiezen. Van nu tot nul.

GEEN INKOMEN We nemen maatregelen om de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Ondertussen verliest de economie. Een concert annuleren betekent: geen inkomen voor de bloemist, de medewerkers, de pianostemmer, de licht- en geluidstechnicus, de drukker, de schoonmaker, de ticketverkoper en de musici zelf. Thuis blijven betekent geen bezoek op DagjeWeg.NL, geen verkochte tickets, geen reclame-inkomsten.

NIEUW LEVEN Het is niet dat ik onrustig ben. Pasen komt eraan, het feest van het nieuwe leven, de opstanding uit de dood. Misschien is dit een juist moment voor onze maatschappij, om het leven anders te gaan inrichten.

Hoe lijdt de schepping, hoe lijdt de natuur onder onze acties. Steeds verder dringen wij door, waardoor ook gevaarlijke verrassingen opduiken. Ik denk aan het Agnus Dei, het Lam Gods dat het tekort van de mensen wegneemt.

CANTATA MEMORIA De componist Karl Jenkins schreef Lament For The Valley, waarin kinderen het Agnus Dei zingen, en het Cantata Memoria. Het was de herdenking van een ramp in Aberfan, in Zuid-Wales, 1966, waar veel kinderen omkwamen, waarvoor de cantate werd geschreven.

Het moet ook nu nog klinken, onder meer voor de duizenden kinderen die wekelijks sterven aan malaria. Deze lijdenstijd voor Pasen roept ons op tot keuzes maken en zelfrelativering. Geef ons een zuivere rivier van levenswater, is mijn wens.

BRONNEN: Daniël 4, Openbaringen 21; Karl Jenkins Cantata Memoria: Lament For The Valley (Agnus Dei), bekijk en beluister via internet: http://bit.ly/2J0v9Ax

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie