Simon van de Pol, v.z. Ver.Oud Ede legt een krans bij het verzetsmonument aan de Appelweg in Amersfoort.
Simon van de Pol, v.z. Ver.Oud Ede legt een krans bij het verzetsmonument aan de Appelweg in Amersfoort. PMHE Gerard Gijsbertsen.

Edese verzetsmensen herdacht in Amersfoort en Loosdrecht.

22 maart 2020 om 16:26 Historie Deel je nieuws

Op vrijdag 20 maart 2020 zijn in Amersfoort en Loosdrecht weer de 16 verzetsmensen uit de gemeente Ede herdacht, die daar op 20 maart 1945 door de Duitse bezetter om het leven zijn gebracht. Ook is Pieter Rombout herdacht, die al twee dagen eerder als gevolg van de ernstige verwondingen, hem toegebracht bij zijn arrestatie en verhoren, in Kamp Amersfoort overleed.

Vanwege de beperkingen als gevolg de Coronacrisis waren de herdenkingen dit jaar beperkt van opzet.

Bij het monument bij Kamp Amersfoort zijn, vanwege de coronacrisis door een kleine delegatie van de Vereniging Oude Ede en het Platform Militaire Historie Ede bloemen gelegd.

Ook bij het monument aan de Appelweg in Amersfoort vond een bescheiden ceremonie plaats.  Twee kinderen lazen de tien namen voor.  De Stadsdichter van Amersfoort droeg een speciaal gedicht voor. Bloemen werden gelegd door de genoemde Vereniging Vrienden van het Appelwegmonument, door Ben Verduijn, door de delegatie van de Vereniging Oude Ede en het Platform Militaire Historie Ede en door de tandartsenpraktijk waartoe de muur behoort. Een waardige en waardevolle herdenking.

Bij het monument aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in Loosdrecht zijn bloemen gelegd door de familie Verduijn namens de nabestaanden, en door de kleine delegatie van de Vereniging Oude Ede en het Platform Militaire Historie Ede.

Tenslotte zijn er door de kleine delegatie van de Vereniging Oude Ede en het Platform Militaire Historie Ede nog bloemen gelegd bij het Mausoleum te Ede.

Door de lokale omroep van Amersfoort zijn opnames gemaakt die op "Amersfoort Gezien" bekeken kunnen worden ( https://youtu.be/5m4G7mu1DQM ).

Ben Verduijn bij het verzetsmonument aan de Appelweg in Amersfoort.
Gerard Gijsbertsen (PMHE) en Ben Verduijn bij het verzetsmonument in Loosdrecht.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie