Afbeelding
SGP-jongeren Ede

Ondersteuning in sociaal domein

24 maart 2020 om 14:50 Politiek

EDE Het sociaal domein kent een stevige opgave, stelt het Edese college in een voortgangsrapportage aan de raad. ,,Sinds 2015 is er sprake van een stijging van het aantal inwoners dat gebruik maakt van maatwerkvoorzieningen: jeugd en Wmo." Om te komen tot een ,,duurzaam financieel perspectief" is afgesproken 11 miljoen euro te bezuinigen in 2022, op een totaal budget van 170 miljoen euro voor de zorg.

Gerard van Wijk

Het is een traject dat niet van vandaag op morgen is gerealiseerd. De verwachting is dat een eventuele financiële bijstelling in de perspectiefnota beperkt zal zijn. Wel denkt het college met de maatregelen de ,,goede knoppen in handen te hebben om binnen het sociale domein de juiste koers te varen." De afzonderlijke maatregelen liggen grotendeels op schema. Een beperkt aantal maatregelen loopt niet zoals verwacht, dat betreft een kwart van het financiële kader. ,,We zijn niet zorgeloos, we staan aan de start. Het realiseren van de maatregelen vraagt veel van de organisatie en van partners. Zaken ´doordrukken´ is niet aan de orde. Zorgvuldigheid staat hoog in het vaandel en is essentieel om effecten voor de lange termijn te kunnen realiseren."

De overgang in 2015 van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg van de rijksoverheid naar de gemeenten is niet zonder slag of stoot verlopen. Het ontbrak de gemeenten aan de nodige kennis en bovendien ging de overgang gepaard met een forse bezuiniging op het budget. In een brief aan de Tweede Kamer kondigen de ministers van Volksgezondheid en van Rechtsbescherming aan dat gemeenten moeten gaan samenwerken in de jeugdzorg. Er komen 42 regio´s waarin gemeenten de specialistische zorg samen moeten gaan regelen.

Het uitvoeringsplan transformatie is erop gericht te stimuleren dat inwoners problemen of vraagstukken zelf of onderling het hoofd kunnen bieden, kwalitatief goede ondersteuning/zorg te organiseren waar het inwoners niet lukt, alsmede de ondersteuning te richten op de zelfredzaamheid en betrokkenheid van inwoners. Het uitvoeringsplan borgt de samenhang van het totaal van 37 maatregelen. Er loopt een actieprogramma, gericht op een sterke sociale basis die in samenhang is georganiseerd. Het gaat erom ,,dat er voor iedereen plek is, iedereen wordt gezien, inwoners zijn langer actief, minder eenzaam en zoeken bij elkaar steun en ondersteuning."

Passende zorg, aldus het college, is erop gericht de zelfredzaamheid van inwoners te versterken. ,,We bieden daarvoor ondersteuning die zo licht als mogelijk is, en zo zwaar als nodig." Twee voorbeelden van ´ombuigingen´: vorig jaar zijn bijna 150 cliënten vanuit de Wmo doorgestroomd naar de Wlz, voor mensen die voortdurend intensieve zorg nodig hebben in de nabije omgeving. De besparing bedraagt 450.000 euro. Voorkomen van uithuisplaatsing van jongeren en afschalen naar andere vormen van zorg heeft vorig jaar een netto besparing van 145.000 euro opgeleverd.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie