Een koolmees met nestmateriaal.
Een koolmees met nestmateriaal. Michael de Vries
Natuurcolumn

'Even heeft de natuur meer vrijheid dan wij'

25 maart 2020 om 09:57 Column

EDE Ook ik zit thuis. Mijn lessen geef ik vanuit één van de kamers en ik ga de deur uit als ik boodschappen moet halen. Heel sporadisch probeer ik even met mijn camera de deur uit te gaan om toch wat foto's te maken. Maar tot wanneer is dat juridisch en moreel verantwoord?

Michael de Vries

Foto's maken lukt eigenlijk toch niet. Waar ik normaal gefocust ben op iedere vogel of ieder geluid, ben ik nu vooral bezig om alle mensen te ontlopen. Ik loop met een grote boog om hen heen en ben totaal niet bezig met de natuur rondom mij. Daarnaast gaan mijn gedachten toch telkens naar alle nieuwsberichten die je leest, ziet en zelf al gaat invullen. Het zal voor velen herkenbaar zijn.

OMGEDRAAID Het lijkt wel alsof de rollen zijn omgedraaid. Afgelopen decennia hebben wij mensen het de natuur zo lastig mogelijk gemaakt. Groene tuinen verdwenen en maakten plaats voor stenen. Hagen werden vervangen door schuttingen en wilde bloemen worden met welk bestrijdingsmiddel dan ook rigoureus weggehaald. Natuurlijke vijvers zien we bijna niet meer.

Al het leven in de tuin hebben wij het moeilijk gemaakt. Insecten, vogels, egels en kikkers moesten zich maar aanpassen aan ons leefgedrag. Alles moest keurig netjes, makkelijk te onderhouden en wij moesten alles kunnen controleren.

NESTELEN En nu, terwijl ik typ, kijk ik naar buiten. De vogels zijn begonnen met nestelen en de kikkers keren langzaam terug naar de plek waar ze geboren zijn. Hoewel ze het moeilijk hebben door ons gedrag lijkt het alsof de natuur doorgaat. Zij gaan door met hun jaarlijkse ritme terwijl wij mensen thuis zitten. En terecht. Even heeft de natuur meer vrijheid dan wij en zijn ze minder beperkt.

Al de ontwikkelingen buiten moeten we maar even vanaf een afstandje bekijken. Ook ik vind alles wat er nu gebeurt verschrikkelijk en vraag me af hoe het gaat aflopen, maar misschien heeft de natuur dit even nodig. Kan de aarde zich enigszins herstellen en krijgen wij mensen meer respect voor elkaar en voor de natuur. Geniet, ook vanuit thuis, van de natuur om je heen. Ook in tuinen en op balkons is van alles te bekijken. Probeer juist nu die mooie dingen te zien.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie