Afbeelding
familie Van der Heiden

Coronatijd vraagt karters om creativiteit

2 april 2020 om 13:36 Corona Coronavirus

EDE Vrijwel alle sportactiviteiten liggen stil. Hier en daar wordt via internet nog wel wat onderling uitgewisseld. Dat vraagt om enige creativiteit van sportaanbieders. De sportredactie Ede Stad legde wat contacten. En het Den Hartog Racing gaf een aardig inkijkje achter de schermen.  

Eip Janssen

,,Het is ook bij mijn team in coronavirustijd wachten op de groene startlichten", opent Rick den Hartog. ,,De hele wereld is in de ban van het coronavirus en daar wordt iedereen door getroffen, zo ook onze geliefde kartsport. Allereerst vinden we het belangrijk om de gezondheid van ons allen voorop te stellen en daarom staan wij honderd procent achter alle maatregelen die deze gezondheid (voor zo ver mogelijk) waarborgen. Samen komen we hier doorheen, we kunnen dit aan."

Met deze gedachte is ook Den Hartog Racing de strijd aangegaan. Alle aankomende wedstrijden zijn afgelast ofwel uitgesteld. ,,We blijven gemotiveerd en denken in oplossingen. Leuk dat ik mag aangeven hoe wij onszelf er doorheen slaan, wat het coronavirus met de kartsport doet en hoe het verdere seizoen eruitziet", vervolgt de karter.

TERUGBLIK Het Den Hartog Racing team heeft de eerste wedstrijd begin maart in Middelburg, nog net voor de corona uitbrak verteerd. ,,Een geweldige ervaring met prestaties en de jongelui hebben grote lol gehad. Het lijkt als de dag van gisteren maar is alweer ver weg. Een positieve dag, waar de één zeer tevreden naar huis ging en de ander op nét iets meer had gehoopt. Toch mag iedereen trots op zichzelf zijn, stuk voor stuk hebben de jonge karters zich goed geïntroduceerd", gaat Rick den Hartog verder.

Vastberaden besloten werd een training in Oldenzaal gepland om de eerste race dag nog eens door te nemen. ,,Wat ging goed? Wat kan beter? Wat vonden de rijders ervan? Hoe gaan we het in Poeldijk aanpakken was het plan."

Maar het coronavirus kwam zo snel naderbij, dat het steeds spannender werd of deze training door kon gaan. Uiteindelijk bleek dat de kartbanen moesten sluiten, waardoor er een streep ging door de training in Oldenzaal en de wedstrijd in Poeldijk. Inmiddels had de tweede race verreden moeten zijn, maar zoals iedereen moeten ook de karters wachten op betere tijden. ,,Dat gaat wel even duren. We zijn er nu zeker van dat er in april niet meer geracet wordt en de maanden die daarop volgen, wordt afwachten, afwachten en afwachten", kijkt Rick den Hartog vooruit.

WAT NU? De teamleiding en de karters gaan niet bij de pakken neerzitten en houden het niet bij afwachten. ,,Zorgen we scherp blijven, alhoewel dat best een uitdaging is in huiselijke omstandigheden. Ons allereerste raceseizoen, wie had kunnen voorspellen dat het zo zou lopen? Thuis zijn zij druk met huiswerk, maar proberen we er ook het beste van te maken. Dan kan door veel tijd door te brengen op een racesimulator", legt de kartleider uit.

De Edese karter Niek de Graaf is gevraagd om hoe hij daarmee omgaat. ,,Ik houd mezelf scherp door veel races op mijn simulator te rijden. Esports maakt nu een enorme sprong en daar lift ik mooi op mee. De tactiek in de bochten speelt een grote rol, alsook inhaalmogelijkheden inschatten en uitvoeren op het juiste moment. Genoeg om van te leren en straks, als de kartbanen weer open zijn, dit in de praktijk te brengen. Ik kan niet wachten. Maar eerst moet het coronavirus helemaal weg zijn." Woudenberger Jamy van den Berg vult aan: ,,Vol gas blijf ik gaan, maar nu wel aan mijn huiswerk. Tussendoor houd ik mijn conditie op pijl door te mountainbiken, maar ondertussen begin ik zelfs school al te missen. Karten mis ik het meest, maar ik begrijp de situatie."

HOE VERDER Hoe ziet het seizoen er nu uit? ,,Dat is een vraag die op dit moment nog te beantwoorden is. De tweede en derde race van het seizoen zijn afgelast en worden waarschijnlijk op een later moment ingehaald. Of we de vierde wedstrijd op 23 mei in Swalmen wel kunnen rijden, is een kwestie van afwachten. We hopen het natuurlijk wel, maar nogmaals: gezondheid staat voorop", besluit Rick den Hartog. Wilt u ook uw verhaal kwijt. Mail naar de sportredactie (e.janssen1@upcmail.nl).

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie