Afbeelding
Henny Jansen

Handhaving aanwezigheid Edese rookruimtes nu overbodig

3 april 2020 om 15:00 Corona Coronavirus

EDE De handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de aanwezigheid van rookruimtes in de horeca zou vanaf woensdag 1 april beginnen. Rookruimtes in de horeca zijn niet toegestaan, oordeelde de Hoge Raad vorig jaar september. Het verbod geldt voor alle inrichtingen die voldoen aan de definitie van horeca-inrichting. Dat zijn onder meer cafés, discotheken, coffeeshops, shishalounges, concertzalen, hotels en restaurants alsmede sportkantines. De maatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, hebben ertoe geleid dat de handhaving op de aanwezigheid van rookruimtes voorlopig overbodig is.

Gerard van Wijk

Alle beschreven inrichtingen zijn gesloten.Het Edese raadslid Henk Righolt (GemeenteBelangen) heeft in schriftelijke vragen aan het college gevraagd of de gemeente al een beeld heeft van de mogelijke gevolgen voor de openbare orde als rokers buiten horeca-inrichtingen gaan roken. Hij wil ook weten of de gemeente contact heeft met vertegenwoordigers van de lokale horeca om de gevolgen van de handhaving te bespreken.

EXTRA MAATREGELEN Het college antwoordt dat daar in de werkgroep van de KwaliteitsmeterVeilig Uit (KVU) over is gesproken. Eerst wordt bezien wat en hoe groot de gevolgen hiervan zijn. ,,Pas dan wordt bepaald of er al dan niet extra maatregelen moeten worden getroffen."

Op basis van het huidige nalevingsbeleid wordt al gehandhaafd op overlast van bezoekers op het terras of in de directe omgeving van het horecabedrijf. Verruiming van de terrastijden ziet het college niet als oplossing voor het verbod op rookruimten. Er wordt op gewezen dat de handhaving van het rookverbod bij de NVWA ligt en niet bij de gemeente.

Wel is de gemeente verantwoordelijk voor het blowverbod dat in de APV is opgenomen. Er wordt een stappenplan gevolgd voor overlast. Wanneer een ondernemer zelf een einde maakt aan de overlast, dan wordt er niet handhavend opgetreden. Bij herhaalde overlast, waarbij een ondernemer niet optreedt of geen maatregelen treft om de overlast te verhelpen, wordt gehandhaafd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie