Afbeelding
Arjan van Bruggen
COLUMN

Gehaktdag

8 april 2020 om 18:45 Opinie

Met verbazing heb ik zitten kijken naar de wekelijkse debatten in de Tweede Kamer over de coronacrisis. Ik volg die om daar kennis van op te doen en te horen wat wij als gemeenten nog meer kunnen betekenen voor onze inwoners. Het zijn helemaal geen debatten, het is een soort kruisverhoor van verdachte bewindslieden in een rechtbank. 'Kunt u nu toezeggen dat, morgen wil ik de brief, snapt u het wel, kunt u dat garanderen'. Alsof het kabinet de vijand is en niet het virus. Iemand die een vraag stelt, is ook helemaal niet geïnteresseerd in het antwoord. Kamerleden die op hun stoel onderuit hangen, luisteren ook helemaal niet, die zijn constant met hun telefoon bezig.

Sinds het verbaal neerbeuken van de arme Bruno Bruins is de toon iets gematigd. Meer op oplossingen gericht dan elkaar de maat nemen op een manier waar Nederland niets aan heeft. Je zou toch zeggen dat het credo van 'Alleen samen krijgen we corona onder controle' ook geldt voor politici.

Vorige week wel een nieuwe ondertoon: 'Er komt een dag dat u verantwoording moet afleggen over de fouten die gemaakt zijn en over alles wat u nu doet!' Zo is het natuurlijk ook, na deze crisis komt er gehaktdag, een Haagse term van beleid door de gehaktmolen draaien. Dan kan en mag men ook los op het kabinet, dat hoort bij de democratische controle. Ik teken ervoor dat we zo snel mogelijk gehaktdag hebben, want dan zijn we uit deze crisis.

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie