Wethouder Leon Meijer
Wethouder Leon Meijer Ted Walker

Ede tevreden over jaarrekening 2019

8 april 2020 om 17:35 Politiek

EDE Voor de gemeente Ede was 2019 een stabiel financieel jaar, laat de gemeente in een persbericht weten. In de jaarrekening die het college van b. en w. deze week vaststelde, valt een positief resultaat van 2,7 miljoen euro te lezen. Dit is zijn geheel toe te schrijven aan grondprojecten. Voor het overige is geen geld tekort maar ook geen geld over gehouden. Wethouder Leon Meijer (financiën) (archieffoto): ,,De opgave in 2019 was om de tekorten op onze sociale taken terug te dringen en tegelijk te werken aan de ontwikkeling van Ede. Dat is gelukt, zelfs zonder het verhogen van lokale lasten. Daar zijn we tevreden over."

Ede heeft te maken met een krappe financiële situatie, net als veel andere gemeenten. De financiële buffers voor de gemeente, inclusief algemene reserve, liggen nog boven het minimumniveau dat door de gemeenteraad is vastgesteld. De wendbaarheid en weerbaarheid van de Edese begroting is beperkt. Een actuele ontwikkeling die daar natuurlijk grote invloed op heeft, is het COVID-virus en de bestrijding hiervan. Ede leeft mee met hen die getroffen zijn. Het college doet wat in haar vermogen ligt om met inwoners, ondernemers en medewerkers door deze moeilijke tijd te komen. De financiële consequenties voor Ede zijn nu niet goed in te schatten.

Wethouder Meijer: ,,In zijn algemeenheid verwachten we wegvallende inkomsten (parkeergelden, toeristenbelasting, grondverkoop) in combinatie met een toename van uitgaven (volksgezondheid, inkomensondersteuning). De Edese begroting komt hiermee steeds meer onder druk te staan."

JAAR VAN HERDENKEN Ede kijkt terug op een jaar met een aantal grote evenementen die onze gemeente landelijk in beeld brachten zoals het NK wielrennen en het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid tijdens de Airborne. Op een zomerse middag in september onthulde veteraan John Jeffries samen met een lid van het Edese kindercollege het landmark 'Vensters op het Verleden' op de Ginkelse Heide. Het vertelt het verhaal van de luchtlandingen en is een verrijking voor ons herinneringstoerisme.

Andere zaken die een belangrijke plaats innamen in 2019 zijn de aanpak van ondermijning, het herstel van natuurgebieden, bouwen van voldoende woningen (ook in het betaalbare segment) in tijden van het stikstofvraagstuk, de realisatie van zonnevelden, een centrum met Edese eigenheid, het Sportakkoord en de nieuwe culturele invulling van de Frisokazerne. Bij het uitvoeren van de sociale taken is het gelukt om tegelijk met een stijgende groei van cliënten dat gebruik maakt van thuisondersteuning, de kosten minder te laten stijgen. De specialistische ondersteuner voor de jeugd GGZ die bij huisartsen werkt plus betere ondersteuning van de 'gewone' BSO zorgen voor minder kosten in de jeugdhulp.

De gemeenteraad zal de jaarrekening op een politieke avond in mei inhoudelijk bespreken en naar verwachting later die maand vaststellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie