Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente Ede start met bestrijding processierups

9 april 2020 om 19:00 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede start maandag 13 april met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Hiervoor gaat de gemeente nematoden inzetten. Afgelopen jaar waren in Ede meer dan 6.000 bomen besmet. 

Nematoden zijn aaltjes die op het blad worden gespoten en de rupsenlarven opeten. Het bespuiten met nematoden zal in de avond of 's nachts gebeuren. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Maandagavond zullen naar verwachting de omstandigheden optimaal zijn om de nematoden in te zetten. Inwoners kunnen daarbij geluidshinder ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

Een andere preventieve methode in de eikenprocessierupsbestrijding, is het spuiten met Xentari. Omdat het middel met het eten van blad bij de rups binnenkomt, moeten de eiken wel bladeren hebben. De verwachting is dat er in de eerste week van mei gestart wordt met de bestrijding met Xentari.

,,Met deze middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en beperken we de overlast voor onze inwoners", laat de gemeente weten. ,,We kunnen helaas niet in alle bomen de rupsen bestrijden. Daarom bestrijden we nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen, eerder dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen." 

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er nesten komen in eikenbomen", benadrukt de gemeente. ,,Een aantal nesten bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Het groenteam houdt bij welke bomen besmet zijn. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente." 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie