Afbeelding
Theo Beumer

KNVB geeft amateurclubs opening tot promotie

9 april 2020 om 19:23 Voetbal

EDE De Edese amateurclubs die voor de competitiestop eind maart wegens de coronacrisis nog hoopten op promotie wordt door de KNVB alsnog een (kleine) opening geboden.

Donderdag hebben alle clubs een schrijven daarover van de KNVB ontvangen. Daarin staat dat wegens fusies en verdwijnen van clubs een aantal plaatsen in een naast hogere afdeling beschikbaar komt. 

Daardoor kunnen teams die menen daar 'recht' op te hebben tot 1 juni een verzoek indienen bij de KNVB. Wanneer alle verzoeken binnen zijn, zal de KNVB-directie amateurvoetbal deze behandelen. 

Voor de gemeente Ede gaat het om FC Jeugd, SDS '55, Fortissimo. DTS Ede en Blauw Geel '55.

Deze clubs is gevraagd een reactie te zenden. Zodra deze binnen is zal het artikel worden aangepast.

De brief van de KNVB, waarin een en ander staat vermeld zoals deze heden (donderdag 9 april aan de amateurclubs is verzonden is gezonden is deels hieronder weergegeven:

REACTIES Namens vierdeklasser Fortissimo reageert trainer Paul Bremer voorzichtig optimistisch. 

,,FORTISSIMO gaat zeker een poging wagen. Ik heb al contact gehad met voorzitter Jeroen Kars. Onze argumenten zijn duidelijk. Deze groep is toe aan een hoger niveau. Zestien wedstrijden met 41 punten en een doelsaldo van +60, wat ook voor een punt telt, is duidelijk. Van weer een jaar vierde klasse wordt niemand vrolijk binnen de club. Wij niet maar de meeste tegenstanders van ons ook niet. De criteria zijn niet bekend. Ik mag aannemen, omdat wij een wedstrijd minder hebben gespeeld in de vierde klasse dat een en ander op procentuele basis wordt bekeken."

Namens BLAUW GEEL '55 reageert bestuurslid Martijn Groot Kormelink. 

,,Blauw Geel '55 gaat zeker een poging wagen. Wij staan en stonden niet voor niets bovenaan in de competitie. De break-out wegens het coronavirus stopte onze opmars onverwacht. Maar gezien de omstandigheden terecht. Ik heb al eerder gezegd dat gezondheid van allen voorop staat. maar deze kans willen we niet laten lopen. Bij promotie zouden we niet allen nu, onze trainer David Wagensveld een mooi afscheid geven. Maar komen we hem en zijn team Renswoude volgend seizoen in de tweede klasse weer tegen. Mooier kan toch niet om een sportief succesvol seizoen glans te geven." 

,,Deze beslissing biedt mogelijkheden, waar wij als DTS Ede gebruik van gaan maken'', ,laat voorzitter Jeroen Been weten. ,,Wij gaan een verzoek schrijven. De vraag is wel op welke details de KNVB gaat beslissen. Is dat puur op basis van de ranglijst zoals de competitie is gestopt, of kijkt men ook naar afgelopen jaren? Neemt men ook mee dat wij vorig seizoen een beslissingswedstrijd hebben verloren? Ook is het onduidelijk hoeveel plekken er vrij komen.''

DTS Ede reageerde op onderstaande brief als volgt:   

,,Eerlijk gezegd schat ik de kans niet groot dat wij in aanmerking komen voor de promotie. Natuurlijk zouden wij, zeker nu DFS gaat stoppen, een kans gehad hebben op de titel. Maar feit is dat wij op het moment van stoppen op een derde plaats stonden. Daarnaast zijn er vijf eerste klassen. Er gaan wel een paar clubs stoppen, bijvoorbeeld Lienden, maar dat is weer zondag. Ik denk dat een Fortissimo of SDS'55 meer mogen hopen dan DTS Ede. Maar niet geschoten is altijd mis'', besluit Jeroen Been.

SDS '55 had net als Fortissimo al eerder aan de bel getrokken. beide clubs probeerden al snel na de voetbal competitie stop of er mogelijkheden waren.

,,We grijpen deze kans aan. De argumenten zijn in onze ogen best sterk. SDS '55 speelt eigenlijk de laatste twintig jaar vrij structureel in de derde klasse. En als we afdaalden naar de vierde klasse (drie keer, red.) waren we binnen een jaar weer terug. Dit seizoen stonden we bovenaan en ook in het bezit van een periodetitel. De groep is jong en talentvol. De derby's met andere regionale clubs kunnen weer in ere worden hersteld. Kortom, in onze ogen voldoende argumenten om eventueel vrijkomende plaatsen in de derde klasse in te nemen", laten hans Bettink en Edgar Meijer namens de Wekeromse club weten.

Een reactie van FC JEUGD kwam vrijdagmiddag. Technisch manager Melis Versteeg liet wel weten de brief goed te willen bestuderen.

,,Ik zie voldoende aanknopingspunten. FC Jeugd heeft het, behoudens de eerste speelronde het hele seizoen bovenaan gestaan. Daarnaast hebben we ook al een periodetitel in ons bezit. Ik ga zeker een brief met argumenten opstellen en versturen", zegt Versteeg gedecideerd.

KNVB BRIEF

Beste bestuurder


Nu duidelijk is dat de competities in het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat, is het tijd om vooruit te kijken, zowel op de korte als lange termijn. In deze nieuwsupdate helpen we je op weg en proberen we antwoord te geven op enkele veel gestelde vragen die bij ons zijn binnengekomen. Ook komen we in deze update kort terug op enkele aankondigingen waarover we je eerder deze week al hebben geïnformeerd:Financiële steunmaatregelen Betalen ledencontributie Inventarisatie competities categorie A en B Onderzoek Mulier Instituut Accommodatiezaken Verenigingsrecht en besluitvormingstrajecten Checklist voor verenigingen Contact en ondersteuning

Financiële steunmaatregelen
De meeste vragen die wij ontvangen vanuit clubs gaan over de financiële gevolgen van de crisis en de wijze waarop clubs ondersteuning kunnen krijgen. We waren dan ook blij om deze week het financiële steunpakket voor het voetbal aan te kondigen, dat tot stand is gekomen met de hulp van onze hoofsponsor ING en de spelers en speelsters van Oranje. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen die in totaal een bedrag van 11 miljoen euro vertegenwoordigen. Dit pakket is bedoeld voor zowel betaald- als amateurvoetbal. Aan de precieze uitwerking van deze regeling wordt nu gewerkt, maar het zal voornamelijk gaan om deels al bekende maatregelen die vanuit de KNVB met de clubs verrekend worden. Als vereniging hoef je hier dus zelf geen actie in te ondernemen.

Naast dit steunpakket hebben we ook andere steunmaatregelen op een rij gezet waar jullie als club (mogelijk) gebruik van kunnen maken. Een opsomming van alle maatregelen en de toepasbaarheid ervan vind je hier.

Betalen ledencontributie
Hoewel de ledencontributie inmiddels binnen is bij veel verenigingen, ervaren sommige verenigingen dat enkele leden zich verzetten tegen het betalen van de contributie. Het gezamenlijke standpunt vanuit de sport – en dus ook de KNVB – is dat we de kosten die we met z'n allen maken ook zoveel mogelijk met z'n allen dragen. Eerder riep ook minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mensen op hun verantwoordelijkheid te nemen en (sport)abonnementen te blijven betalen. Voel je dan ook gesteund door de KNVB en de overheid wanneer jij de contributie voor dit seizoen int bij jouw leden. Wijs je leden er in deze tijd op dat we met elkaar voor grote uitdagingen staan en we een beroep doen op ieders solidariteit. Naast het feit dat het wettelijk verplicht is de contributie te (blijven) betalen, dragen leden op deze manier ook bij aan de continuïteit van de club zodat ook zij - zodra de situatie het toelaat – weer terecht kunnen op de velden en in de zalen.

Inventarisatie competities categorie A en B
De komende periode staat in het teken van het vormgeven van de competities in categorie A. Ondanks dat er geen promotie/degradatie wordt toegepast, gaan er teams volgend seizoen niet meer uitkomen in deze categorie. Dit kan onder andere ontstaan door een overstap van speeldag, fusie van verenigingen of door een terugtrekking uit de categorie A. Daarnaast bieden we verenigingen de mogelijkheid om een verzoek te doen om komend seizoen op een lager of hoger niveau uit te komen. Het bestuur amateurvoetbal gaat deze verzoeken behandelen en beoordelen of hierdoor de belangen van andere verenigingen geschaad worden.

We willen alle clubs die een verzoek hebben met betrekking tot het speelniveau van een team in de categorie A vragen om dit uiterlijk 1 juni door te geven via contact@knvb.nl Na 1 juni verwachten we snel duidelijkheid te kunnen geven over het opvullen van de opengevallen plaatsen. Voor teams die uitkomen in de categorie B geldt – zoals altijd – een vrije inschrijving. Voor veldvoetbal geldt dat teams zich kunnen inschrijven tussen 1 juni en 17 juni. Voor zaalvoetbal is de inschrijving geopend tussen 11 mei en 1 juni.

 

Rest mij eenieder fijne Paasdagen te wensen. De dagen zullen anders verlopen dan andere jaren, maar ik hoop dat iedereen er toch op zijn eigen manier van kan genieten. Voor wie dat niet gaat, wens ik veel sterkte.

Hou je haaks, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder Amateurvoetbal

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie