Afbeelding
Job Oldegbers

Gemeente: 'Nog geen faillissementen van Edese ondernemers gemeld'

10 april 2020 om 06:44 Corona

EDE Bij de gemeente zijn nog geen faillissementen van Edese ondernemers bekend. Dat zei wethouder Willemien Vreugdenhil donderdagavond tijdens een bijpraatsessie van het college met de gemeenteraad over de coronamaatregelen. De vraag blijft wat er gaat gebeuren wanneer de huidige situatie langer dan drie maanden gaat duren. Haar collega Hester Veltman zei dat er hard wordt gewerkt om alle steunaanvragen af te handelen. ,,Het is een grote bulk, maar de eerste 270 aanvragen zijn afgehandeld en binnen één week kan het geld worden overgemaakt."

door Gerard van Wijk

Burgemeester René Verhulst ziet dat er allerlei initiatieven ontstaan. ,,De situatie maakt het beste in mensen los. Iedereen werkt mee, we moeten het nog een paar weken volhouden." De burgemeester sprak zijn deelneming uit aan de nabestaanden van door het coronavirus overledenen, dat zijn in Gelderland-Midden nu 64 mensen. In de ochtenduren was Verhulst nog in ziekenhuis Gelderse Vallei geweest. ,,Daar waren vorige week 120 coronapatiënten en nu 30. Maar het ziekenhuis is wel redelijk vol."

BIJZONDERE DOELGROEPEN Verhulst vraagt aandacht voor de ,,prestaties die veel mensen in de zorg leveren." Het gaat volgens hem lang duren en er is, ook in Ede, veel aandacht voor bijzondere doelgroepen. Zoals coronapatiënten met milde klachten, die niet 'ziek genoeg' zijn voor het ziekenhuis, maar nog wel te ziek zijn om naar huis te gaan. Verder is er aandacht voor de opvang van gehandicapten en ook voor coronapatiënten onder dak- en thuislozen en verslaafden. Deze groep is (nog) niet groot en er is momenteel opvang voor hen in Nijmegen.

ACHTERSTAND Velen doen een beroep op de gemeente, maar ook de gemeente heeft niet alle antwoorden paraat. Wat het onderwijs betreft, gaan volgens wethouder Leon Meijer alle kinderen een achterstand oplopen. Daarom wordt nu in samenwerking met de scholen ook nagedacht over wat daar straks aan gedaan kan worden. Bijvoorbeeld door een zomerschool of huiswerkbegeleiding. Van belang is ook de opvang van kwetsbare kinderen, kinderen die al een onderwijsachterstand hadden toen het virus de maatschappij begon te ontregelen. ,,We doen ons uiterste best om geen kind over het hoofd te zien." Er zijn nagenoeg geen onbereikbare kinderen in Ede en ze zitten ook niet zonder laptop.

HUISELIJK GEWELD Er is volgens de gemeente geen toename te zien in meldingen van huiselijk geweld. GroenLinks tekende hierbij wel aan dat mensen het vaak niet melden. ,,Met het sociaal team bellen we de gezinnen die op onze radar staan of we bellen aan", aldus de wethouder.

Hoe staat het met het ziekteverzuim bij de gemeente, kunnen we het nog aan? Die vraag werd gesteld door een bezorgde Bart Omlo (VVD). Volgens wethouder Veltman is het ziekteverzuim niet hoger dan normaal. De burgemeester spreekt van ,,geen bijzondere uitval", maar de vraag blijft hoe het gaat op langere termijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie