Afbeelding
Pauw Media

Coronavirus leidt tot aanpassing bestrijding eikenprocessierups

14 april 2020 om 14:29 Natuur en milieu

EDE Het coronavirus zorgt voor aanpassing van werkzaamheden en bijstelling van de communicatie bij de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Ede. Door maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kunnen geplande informatiebijeenkomsten niet doorgaan. De gemeente zoekt naar alternatieven ,,om bewoners in passende vormen te informeren'' en de mogelijkheid te geven om vragen te stellen over de eikenprocessierups". Zoals gepland gaan de animatiefilm, postercampagne social advertising en de informatiefolder wel door. De meldingskaart eikenprocessierups is gereed. Hierdoor kunnen bewoners eenvoudiger en sneller de aanwezigheid van de rups melden.

Gerard van Wijk

Aanvankelijk was de bedoeling om op tweede paasdag te beginnen met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De uitvoering van de bestrijding met nematoden (microscopisch kleine wormpjes, red.) vindt plaats in de avonduren, omdat nematoden gevoelig zijn voor daglicht. Daarnaast moet de minimale nachttemperatuur 6 graden zijn.

ONVERWACHT LAAG Deze factoren zijn volgens de woordvoerder van wethouder Lex Hoefsloot nodig voor een effectieve bestrijding. ,,Helaas was de nachttemperatuur maandagavond onverwacht te laag om te starten en dat geldt ook voor de komende dagen. Daardoor zijn we genoodzaakt de werkzaamheden op te schorten."

Naar verwachting is het in de nacht van donderdag 16 april warm genoeg om de bestrijding met nematoden te beginnen. ,,Door de lage nachttemperatuur ontwikkelt de rups zich minder snel waardoor de preventieve bestrijding van de rups niet in het geding komt. Als het blad aan de eiken komt, beginnen we ook met de bestrijding van de rups met xentari (een bacteriepreparaat, red.), dat moment komt over ongeveer één week."

WEGWERPPAKKEN ,,Voor het uitvoeren van de bestrijding bestaat een kans dat er dan onvoldoende wegwerppakken beschikbaar zijn vanwege de bestrijding van het coronavirus. De aannemer die deze werkzaamheden gaat uitvoeren, heeft aangegeven dat zoals het nu lijkt de werkzaamheden gewoon door kunnen gaan, maar er wordt voor alle zekerheid al wel gezocht naar het eventueel inzetten van alternatieven."

VOORLICHTING De aandacht in de voorlichting ligt op wat inwoners zelf kunnen doen. Er is recent een eerste actie uitgevoerd in de vorm van het uitdelen van nestkasten om aandacht te vragen voor het aantrekken van natuurlijke vijanden om de eikenprocessierups te bestrijden Ook worden bloemzaden verspreid naar adressen in gebieden waar de plaagdruk vorig jaar het hoogst was.

ZESDUIZEND BOMEN Sinds 2004 komt de eikenprocessierups voor in de gemeente Ede. Drie jaar later was sprake van duidelijke overlast en in 2008 werd de rups voor het eerst actief bestreden. Vorig jaar telde Ede bijna zesduizend besmette bomen. Er zitten niet alleen nesten in bomen, maar ook in de grond. De grootste overlast is er in de maanden mei, juni en juli.

KOSTEN De kostenpost is fors voor de gemeente, dit jaar bijna 543.000 euro. Het grootste deel hiervan, bijna vier ton, gaat op aan het wegzuigen van de rups. Het bespuiten met nematoden kost 64.000 euro en voor communicatie is ruim 16.000 euro afgeboekt. Het uitdelen van duizend vogelkastjes kost 15.000 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie