Afbeelding
Keep Them Rolling
COLUMN

De Sherman van Ede

22 april 2020 om 18:00 Opinie

Minister-president Rutte zei het ons: de coronacrisis is de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Zover kan ik zelf niet terug gaan, maar op 13-jarige leeftijd maakte ik in 1973 de oliecrisis mee. Met sjeik Yamani elke avond op televisie. De Saoedische olieminister die boos op ons was, omdat we net als een aantal andere landen Israël hadden geholpen. Zo werd er een olieboycot uitgevoerd en wij dachten dat de wereld zou veranderen. Uiteindelijk was die sjeik niets vergeleken met dit virus en de wereld was maar heel even wat anders.

Dat geldt ook voor de verschillende economische crises die we gehad hebben. Ja, dat was pijnlijk, hoge werkloosheid, faillissementen en onzekerheid. Maar niet de combinatie leven en dood, onzekerheid en een ineens inzakkende economie over de hele wereld. Herstel kwam weer.

Vrijdag 17 april was Ede 75 jaar bevrijd. We wilden daar bij stilstaan, bij het monument aan de Arnhemseweg, met scholen en veteranen. Er stond een Bevrijdingsfestival gepland, de slag om Otterlo zou herdacht worden.

Samen met Jasper en Martijn Hendriksen, ook wel bekend als de Two Green Guys, zou ik aan de hand van door hen getekende cartoons een verhaal vertellen over de Sherman van Ede, de tank die bij de Langenberg staat. Ook dat gaat niet lukken. Jammer, maar niet onoverkomelijk. De cartoons met het verhaal kunt u inmiddels lezen op de Facebookpagina van de gemeente Ede. En dat boekje komt er ook.

Ondanks de huidige crisis, de 75 jaar bevrijding laten we niet zomaar voorbijgaan. Daar is voor gestreden. Net als nu tegen het virus en dat gaan we uiteindelijk ook winnen.

René Verhulst

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie