Afbeelding
pixabay

D66: 'Participatie van inwoners ook écht een plek geven'

25 april 2020 om 12:50 Politiek

EDE In de oordeelvormende vergadering van de Edese gemeenteraad heeft D66 nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het goed in kaart brengen van het participatieproces bij de totstandkoming van een omgevingsvisie. ,,Als je deskundigheid wilt ophalen, moet je het ook een plek geven", aldus Henk Kohsiek. Hij bepleit een adviserend participatieniveau; mensen zouden via loting kunnen worden uitgenodigd hun mening te geven. Ook Democratische Kiezers Ede, EdeNu en fractie Wijnsouw vragen de gemeente de betrokkenheid van inwoners op een goede manier bij de planvorming te betrekken. PvdA en CDA vinden dat ,,heel Ede erover mee moet kunnen praten."

Gerard van Wijk

Er komt een 'groepje' uit de raad, het college en de ambtelijke organisatie om het participatieproces goed voor te bereiden en te begeleiden. De omgevingsvisie loopt voor op invoering van de Omgevingswet. Het is een al zes jaar geleden door het kabinet ingediende wet, door zowel de Tweede als de Eerste kamer aangenomen, maar nog niet ingegaan en voorlopig uitgesteld. Het beoogt een verregaande vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving: water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen cultureel erfgoed.

Sinds Thorbecke de grootste verandering in het huis van de democratieWethouder Willemien Vreugdenhil spreekt van een ,,enorme operatie, sinds Thorbecke de grootste verandering in het huis van de democratie." Er moet volgens de wethouder worden gebouwd aan vertrouwen met de inwoners. Participatie is prima, maar bedacht dient te worden dat taken en verantwoordelijkheden van bestuurders en inwoners niet dezelfde zijn en dat willen we ,,scherp hebben."

ALLE INWONERS ,,De ambitie van de wet is dat het omgevingsrecht inzichtelijker wordt voor burgers, ondernemers en overheden. Het is de bedoeling van de wetgever dat er minder regels zijn en dat er meer ruimte is voor initiatieven." Het geeft voordelen om in een keer een visie te maken voor het gehele grondgebied. ,,Onze omgeving is in beweging, er komen nieuwe opgaven op de gemeente Ede af." Denk aan stikstof, klimaatadaptatie en biodiversiteit. GroenLinks vindt dat alle inwoners mee moeten kunnen praten over alle grondgebied van Ede. Dus niet alleen de inwoners van de hoofdplaats alleen meepraten en meedenken over de hoofdplaats en de inwoners van Bennekom alleen over Bennekom.

NORMALE TIJDEN De ChristenUnie acht het niet opportuun dat in deze coronaperiode over dit thema gesproken moet worden. ,,Waarom niet uitgesteld tot 'normale' tijden, de introductie van de Omgevingswet is immers voor onbepaalde tijd uitgesteld."
BurgerBelangen heeft moeite met deze omgevingsvisie. ,,We zien grenzen aan de groei, we zien verstedelijking en aantasting van de natuur." De bouw van woningen dichtbij de Ginkelse heide baart ook zorgen. ,,We moeten niet alle volbouwen."
EdeNu en fractie Wijnsouw zien geen visie. ,,De raad kan niet sturen en controleren."
De VVD stelt vast dat de positie van de raad gaat veranderen, denk aan bevoegdheden. Wanneer komen er concrete voorstellen? Daar gaat dus het 'groepje' uit de raad, het college en de ambtelijke organisatie aan werken. Wordt vervolgd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie