Afbeelding
Linsey Brunekreef
Column

'Edese coalitie der barmhartigheid'

27 april 2020 om 10:56 Opinie

EDE Onlangs zag ik een filmpje van raadslid Dirjanne van Drongelen. Zij had er namelijk werk van gemaakt om het college van Ede te bewegen zich aan te sluiten bij de zogenaamde 'coalition of the willing'. Dit is een verband van Nederlandse gemeenten die onze regering oproept zich het lot aan te trekken van alleenstaande kinderen in Griekse vluchtelingenkampen. De bedoeling is dan ook hen uit deze noodsituatie te halen en ze hier in Nederland op te nemen.

Jolmer Winkel

Naast de ChristenUnie waren ook de fracties van GroenLinks, D66, PvdA, EdeNu en die van mevrouw Wijnsouw indieners van dit verzoek. Laten we maar zeggen de Edese 'coalitie der barmhartigheid'. Het college echter reageerde negatief en dat mag ronduit jammer en zeer teleurstellend worden genoemd!

BORSTKLOPPERIJ Dat niet iedere partij van plan is zo'n verzoek te ondersteunen, is het intrappen van een open deur. Bijvoorbeeld raadslid Natasja Peters van Burgerbelangen verwoordde het zo: ,,Wat mij betreft getuigt het van weinig barmhartigheid om je kinderen moederziel alleen weg te sturen om er zelf beter van te worden. De ouders van deze kinderen krijgen we er namelijk gratis bij. CU zou eens onder die steen vandaan moeten komen!'' En zij noemde het verder ,,het opzichtig etaleren van goedheid, morele borstklopperij en ijdelheid pur sang''. Kortom…, de barmhartigheid van de één is dan weer een 'steen des aanstoots' voor de ander.

CENTRAAL THEMA Nou, dat mag. Maar bij het rijtje afwezigen zijn ook twee partijen die hun politiek denken baseren op een historisch boek waarin het begrip barmhartigheid wel bovengemiddeld vaak voorkomt. Waarin het zelfs een centraal thema is in de prediking van de Hoofdpersonage. Die partijen verwacht ik dan zeker bij de mede-indieners. Maar we zagen het wel eerder, bij het initiatief om de Edese voedselbank te ondersteunen, lieten ze in eerste instantie ook verstek gaan.

LAKMOESPROEF Nee, dan liever je gedachtengoed ferm door laten klinken door staatkundig gereformeerd bezwaar te maken als in de structuurvisie Pakhuisweg gesproken wordt over (evolutionaire) tienduizenden jaren. 'Betrachten van barmhartigheid' is dan ook een mooie lakmoesproef om in 2022 mee het stemhokje in te gaan. Een aantal partijen in de gemeente Ede valt nu al definitief af en het keuzepakket (naast SP?) staat voor mij over twee jaar al wel zo'n beetje vast.

Jolmer Winkel is columnist van ededorp.nl, een online platform voor kritische bewoners die graag hun mening willen delen. Ede Stad publiceert geregeld columns van ededorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Stuur een mail naar ede.stad@bdu.nl.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie