Afbeelding
pixabay

Gemeente Ede treft regeling voor zorgaanbieders

27 april 2020 om 14:30 Corona Coronavirus

EDE Het beleid van de overheid is erop gericht ,,om alle zorgaanbieders in de lucht te houden." En in Ede heeft het college een regeling getroffen voor een financiële compensatie. ,,De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen vanuit het Rijk om verdere verspreiding te voorkomen heeft voor zorgaanbieders grote gevolg met betrekking tot de financiële continuïteit. Daartoe zijn regelingen Wmo en Jeugdhulp opgesteld. De regeling Jeugdhulp heeft het college goedgekeurd en er is ook een regeling financiële compensatie Wmo", aldus wethouder Lex Hoefsloot.

Gerard van Wijk

Wat de Wmo betreft, gaat het om een verdere uitwerking van de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ,,De problemen doen zich met name voor bij de groepsdagbesteding, die is helemaal stilgevallen. Er wordt meer individuele aandacht aan mensen gegeven, alternatieve vormen. Bij de thuiszorg zijn ook problemen. Er zijn cliënten die in deze tijden geen thuiszorgmedewerkers over de vloer willen, zij zijn bang voor besmettingsgevaar. Of cliënten willen minder uren dan waarop zij recht hebben", zegt de wethouder.

De financiële compensatie bestaat eruit dat de betaling van de werkelijk gemaakte kosten wordt gegarandeerd. ,,Aanbieders mogen de maanden maart, april en mei - en, afhankelijk van de duur van de landelijke coronamaatregelen, mogelijk langer - als bevoorschotting 90 procent declareren van de te verwachten facturatie. Hierbij wordt uitgegaan van de facturatie van januari en februari dit jaar, gedeeld door twee en daar 90 procent van. Dat bedrag wordt per aanbieder bepaald. Als de werkelijke kosten hoger, of lager, uitvallen dan de bevoorschotting van 90 procent, dan zal er later verrekening plaatsvinden."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie