kinderen genieten van de oogst van tuinderij de Wilde Peen
kinderen genieten van de oogst van tuinderij de Wilde Peen Renate Spreij

Tuinderij de Wilde Peen experimenteert met solidaire prijsbepaling

28 april 2020 om 09:43 Maatschappelijk Deel je nieuws


Sinds april vorig jaar oogsten deelnemers op tuinderij de Wilde Peen hun eigen groentes, vlakbij de stadsrand van Ede. Dat is leuk! Deelnemers zijn verbaasd over hoe anders groentes smaken als ze vers uit de grond komen. Omdat je als deelnemer voor het hele jaar meedoet, met het hele gezin, zijn er mensen die het te duur vinden. 

Het is ook een heel bedrag, als je de prijs van al je groentes voor het hele gezin in een keer voor je ziet! Tegelijkertijd vinden deelnemers het leuk en belangrijk om mee te doen met deze tuinderij omdat ze daarmee duurzame landbouw kunnen ondersteunen. Dit jaar start daarom een experiment: solidaire betaling. Het kost de tuinders vijftien uren om voor één persoon voor het hele jaar groente te telen. Het bedrag om mee te doen met de Wilde Peen is dan ook: vijftien uren. Wat verdien jij in vijftien uren? Dat is het bedrag voor deelname. 

Dit is een nieuwe vorm van bedrag bepalen, die past bij Community Supported Agriculture (CSA). Dat is een wereldwijde beweging van landbouw initiatieven waar burgers niet alleen consument zijn maar ook deelnemer. Financiële risico's en andere lasten worden niet alleen door de boer gedragen, maar gezamenlijk gedragen door boeren en burgers. Dit maakt duurzame landbouw mogelijk, doordat de boer de ruimte heeft om te investeren in biodiversiteit en bodemkwaliteit en zich gesteund weet door de maatschappij om de boerderij heen. Een voorbeeld hiervan uit de regio is de Nieuwe Ronde in Wageningen, die nu zo'n twintig jaar bestaat.

Meer informatie over deelname: wildepeen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie