(Archieffoto).
(Archieffoto). Google Maps

Gemeente overweegt maatregelen tegen drukte in centrum op zaterdag

28 april 2020 om 20:54 Corona Coronavirus

EDE Volgens burgemeester René Verhulst was er afgelopen zaterdag in het centrum van Ede, met name in de Grotestraat en de Torenstraat, te veel publiek op straat. ,,Het was net acceptabel," aldus Verhulst, die zich er op beraad of er aankomende zaterdag in het centrum extra maatregelen moeten worden getroffen.

Jan de Boer

De Veiligheidsregio drukt de bedrijvigheid in het centrum in een stadscentrum uit in drie gradaties. ,,Eén is goed, twee is acceptabel, drie is slecht." De overlast van het publiek kwam volgens de Edese burgervader niet door de winkeliers of de marktkooplui. ,,Er waren heel veel mensen op straat, die er echt op uitgaan. Als het iets beter gaat, worden mensen wat losser en denken zij wat meer te kunnen doen. De boodschap blijft 'houd vol en blijf thuis'."

In het centrum is het moeilijk om de afstandsregels van anderhalve meter in acht te nemen. ,,We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden hoe we dat wat meer in de hand kunnen houden," stelt Verhulst. ,,Het doel moet zijn om zoveel mogelijk alleen de noodzakelijke boodschappen te doen. Op het verzoek om weer de verkoop van non-food op de markt toe te staan, hebben we als gemeente 'nee' gezegd. Dat zorgt juist weer voor meer ontmoeting. Er staan in het centrum ook veel fietsen, ondanks dat het fietsen daar verboden is."

Ede gaat bestuderen wat gedaan kan worden tegen de drukte in het centrum. ,,Misschien kan er wat aan gedaan worden door meer bebording, meer hekken of meer waarschuwingen. Of door te zorgen dat er meer handhavers zijn die daar rondlopen. Ik weet niet of éénrichtingsverkeer zin heeft, dat moet je ook weer controleren. En als je ergens hekken neerzet, verzamelen mensen zich daar weer. We moeten kijken hoe we het op een betere manier kunnen regelen. Dat gaan we doen om te voorkomen dat het nog drukker wordt. We hebben het alleen over de zaterdag, door de week is het geen probleem."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie